latinica  ћирилица
17/04/2015 |  10:52 | Autor: Economist

Balkanski ratnici aktivni na svim frontovima

"Od Azovskog mora do Alepa, borci sa zapadnog Balkana su u ratu. Njihove vlade zabrinute su u tolikoj mjeri da su doneseni zakoni koji su borbu u drugim zemljama proglasili ilegalnom", stoji na početku teksta u Ekonomistu posvećenom borcima s Balkana.

Srbi su se pridružili proruskim pobunjenicima u Ukrajini, a Hrvati se bore na ukrajinskoj strani, navodi list.

"Muslimani iz Albanije, Bošnjaci i muslimani sa Sandžaka otišli su da se bore u Irak i Siriju. Svoje poruke šalju preko interneta i međusobno pozdravljaju", piše Ekonomist i dodaje: "Za Hrvate i Srbe, ovaj je rat ponavljanje vlastitog sukoba iz 1990. godine isto koliko i avantura ili krstaški rat".

Hrvati se priključili bataljonu Azov

Srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako je Radomir Počuča osoba najvećeg profila koja se bori u Ukrajini. Prošlog  mjeseca je zarobljen od strane drugih srpskih boraca. Na Fejsbuku su ga postidjeli slikama na kojima je vezan nosio majicu ukrašenu srpskom zastavom i sloganom "Srpska čast".

Mnogi su Srbi povezani s malim ultranacionalističkim grupama. Oni preziru svoju vladu, mrze Evropsku uniju i protive se ulasku u NATO. Vjeruju da vode hrišćansku borbu.

"U tome su isti kao Hrvati koji su se pridružili ukrajinskom bataljonu Azov, ozloglašenoj jedinici poznatoj po nacističkim simbolima koji su privukli volontere iz cijele Europe", navode u Ekonomistu.

Poljski istraživač Kasper Rekavek procjenjuje kako se na svakoj strani bori oko 300 stranih državljana. Navodi da je najviše Srba, njih stotinjak. Na Ukrajinskoj strani ima otprilike 25 boraca.

U borbama ubijena 34 Albanca sa Kosova

Brojke u Iraku i Siriji ipak su više. Albanas s Kosova Spend Kursani navodi da se na tim područjima nalazi 232 njegova sugrađana, 330 državljana BiH, 90 Albanaca, 70 Srba i 12 Makedonaca.

Albanski kontingent u Islamskoj državi predvodi Lavdrim Muhadžeri koji je opsjednut svojom popularnošću na društvenim mrežama, a napravio je video na kojem odrubljuje glavu iračkom zarobljeniku.

Kursani je u svom istraživanju otkrio da većina Albanaca sa Kosova koja ratuje u Siriji dolazi iz ruralnih područja te da su slabo obrazovani. Dvije trećine njih ima policijske dosjee. U borbama su stradala 34 Albanca.