latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:21 | Autor: SRNA

D.Gradina- U nedjelju Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora Јasenovac (VIDEO)

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, biće obilježen u nedjelju u Spomen području Donja Gradina.

Žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ne smiju biti zaboravljene, a strahote koje su se dogodile ne smiju biti ponovljene, poručili su u Banjaluci predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Predstavnici Organizacionog odbora pozvali su građane da u neđelju, 19. aprila, u što većem broju dođu u Donju Gradinu.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da se na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, osim najviših zvaničnika Srpske, očekuje dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, premijera Srbije Aleksandra Vučića sa ministrima Srbije, izaslanika predsjednika Srbije, te gradonačelnika izraelskog grada Modina.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je sve spremno za dostojanstveno obilježavanje stradanja u Јasenovcu i Donjoj Gradini.

"Formiran je i odbor koji je zadužen za raspisivanje tenderske dokumentacije za izgradnju svih objekata bitnih za Spomen-područje Donja Gradina da bi ovo područje postalo mjesto gđe će svakodnevno dolaziti učenici, ali i naučni radnici, istoričari koji će detaljnije proučiti šta se desilo i svijetu poslati istinu", istakao je Malešević.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjetio je da je u Јasenovcu i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini od avgusta 1942. do aprila 1945. godine stradalo 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Јevreja i Roma.

"U toku 1942. godine na tom području uništena su 153 sela i 68.000 ljudi je nestalo u logorima. Stradalo je i 23.500 djece do 15 godina, a Dubica je od 33.000 u ratu izgubila čak 18.500 stanovnika", istakao je Savanović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je povodom obilježavanja 70 odina proboja jasenovačkih logoraša Јavno preduzeće "Pošte Srpske" štampalo poštansku marku sa motivom Јasenovca kao jednog od najvećih logora u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Da ne zaboravimo, kako se ne bi ponovilo", poručio je Trninić, predstavljajući poštansku marku i pozivajući građane da dođu u nedjelju u Spomen-područje Donja Gradina.

Direktor "Pošta Srpske" Јasminka Krivokuća rekla je da poštanska marka štampana u tiražu od 10.000 primjeraka sa motivima kamenog cvijeta – spomenika stradalim u Јasenovcu jeste trajni zapis o zločinu koji se desio, ali poruka svijetu da se ne zaboravi i ne ponovi ovakav stravični zločin.

Direktor Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Milorad Bukva rekao je da je, osim centralnog događaja obilježavanja stradanja, ove godine ova javna ustanova upriličila i izložbu o sistemu logora iz Drugog svjetskog rata, te da je izdala knjigu o posljednjim jasenovačkim logorašima, te da priprema stručni časopis.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počeće u nedjelju Svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 časova u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, a biće nastavljeno izložbom likovnih i literarnih radova učenika u Spomen-području Donja Gradina, čije je otvaranje predviđeno u 10.00 časova.

Polaganje cvijeća i vijenaca predviđeno je sa početkom u 11.15 časova, zajednička molitva tri konfesije biće održana na grobnom polju Košute sa početkom u 12.00, nakon čega slijedi obraćanje zvaničnika i održavanje akademije.