latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:36 | Autor: TANЈUG

Asad: Turska podrška pobunjenicima doprinijela padu Idliba

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da je turska vojna i logistička podrška bila glavni faktor koji je pomogao pobunjenicima da zauzmu sjeverozapadni grad Idlib, koji je do prošlog mjeseca bio pod vladinom kontrolom.
Bašar el Asad - Foto: arhiv
Bašar el AsadFoto: arhiv

Idlib, koji se nalazi blizu granice sa Turskom, je drugi glavni grad provincije koji je pao u ruke pobunjenicima tokom civilnog rata u protekle četiri godine. Njega je zauzimala i alijansa islamističkih grupa, koja uključuje Al Kaidu i Nusra front.

"Svaki rat slabi bilo koju armiju, bez obzira koliko je ona jaka i moderna", kazao je Asad za švedske novine "Ekspresen", koje prenosi Rojters. On je naveo da je za pad Idliba, pored ogromne turske vojne i logističke podrške, bila značajna i finansijska podrška Saudijske Arabije pobunjenicima.

Portparol turskog Ministarstva inostranih poslova Tanju Biglic rekao je za Rojters da nije istina da je Turska učestvovala u ofanzivi na Idlib i da navode sirijskih vlasti ne treba uzimati ozbiljno.

Procjenjuje se da je u sirijskom sukobu poginulo više od 220.000 ljudi. Asad je izgubio kontrolu nad većim dijelom sjevera i istoka, dok je pokušavao da ojača svoju kontrolu nad većinom stanovništva u centralnom i zapadnom dijelu zemlje, uz pomoć saveznika - Irana i libanskog Hezbolaha.

Izalanik UN za Siriju Stefan de Mistura planira da od sljedećeg mjeseca zainteresovanim stranama ponudi novu rundu mirovnih pregovora, koji ne uspijevaju od kako je izbio rat.

Asad je objasnio da se sirijska kriza iskomplikovala zbog strane intervencije. On je rekao da je Mistura bio svjestan da neće postići napredak, ako ne uspije da ubijedi zemlje, neprijateljsiki raspoložene prema sirijskog vladi, da prestanu da podržavaju teroriste.

SAD žele da Asad ode sa vlasti i izbjegavaju partnerstvo sa njim u borbi protiv Islamske države, koja drži velike dijelove Sirije.

U nizu intervjua za zapadne medije, Asad je više puta ponovio da džihadističke grupe predstavljaju prijetnju za zapadne zemlje.