latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:49 | Autor: SRNA

Počeo naučni skup "Tradicija kao inspiracija"

Na dvodnevnom naučnom skupu "Tradicija kao inspiracija", koji je u okviru manifestacije "Dani Vlade Miloševića" počeo na Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta, biće predstavljen 81 rad iz oblasti etnomuzikologije, muzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije.
Naučni skup "Tradicija kao inspiracija" - Foto: SRNA
Naučni skup "Tradicija kao inspiracija"Foto: SRNA

Dekan Akademije Luka Kecman rekao je da je ovogodišnji naučni skup najposjećeniji do sada i da su pristigli radovi izuzetni, zbog čega će zbornik koji izađe naredne godine biti kapitalan.

"Osim naučnog skupa, kao stuba manifestacije `Dani Vlade Miloševića` biće održano i veče posvećeno ovom akademiku. Nastojimo vratiti fokus na Miloševićev rad, jer će se ove i narednih godina izvoditi neka od njegovih đela, snimiti i potom objaviti kao CD", najavio je Kecman.

On je naveo da manifestacija "Dani Vlade Miloševića" ove godine ima nešto drugačiji koncept i da su, osim muzičara, uključeni i likovni i dramski umjetnici.

"Imamo i tradiciju na sceni, i ove godine izvešće se u Dječijem pozorištu jedno muzičko-scensko djelo koje direktno izvire iz rada Vlade Miloševića, kao i veče barokne muzike koje predstavlja novinu za Banjaluku", kaže Kecman.

On je u okviru "Dana Vlade Miloševića", najavio i koncert studenata kompozicije, te jednog od najboljih pijanista sa ovih prostora Aleksandra Serdara.

Јedan od urednika Zbornika radova Sanda Dodik rekla je da će se na skupu, kao i ranije, napraviti osvrt na rad akademika Vlade Miloševića, dok će, sa druge strane, biti riječi o svemu što može da se poveže sa muzičkom tradicijom u savremeno doba.

"U okviru muzike kao umjetnosti nastojimo održati i naučnu dimenziju i svake godine okupljamo sve veći broj eminentnih stručnjaka iz regiona, a ove godine imamo i učesnike iz Portugala, Finske i Mađarske", rekla je Dodik.

Ona je dodala da se na skupu očekuje 70 učesnika i da će u naredna dva dana biti promovisan zbornik od 52 rada sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

Kompozitor pravoslavne crkvene muzike iz Portugala Ivan Mudi rekao je da će na skupu održati predavanje o mogućnostima stvaranja muzike za budućnost kompozitorima koji koriste crkvene ili duhovne teme kao inspiraciju.

"U protekloj deceniji mnogo sam radio na balkanskoj crkvenoj muzici, posebno srpskoj. Skup će biti prilika da se više nauči i napravi međunarodna veza sa Banjalukom", rekao je Mudi.

On je dodao da je potrebno ukazati da ovakva muzika nije samo dio crkvene, već ukupne muzičke tradicije, zbog čega je srpsku muziku potrebno smjestiti u opšti balkanski kontekst.