latinica  ћирилица
17/04/2015 |  11:52 | Autor: SRNA

Obilježavanje 70 godina od oslobođenja Doboja

U Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju, povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja grada od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.

Vijence su kod Spomen-kosturnice poginulih boraca Narodno-oslobodilačkog rata /NOR/ položile brojne delegacije, među kojima grada Doboj, Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj Bogdan Nikolić rekao je da su na današnji dan prije 70 godina jedinice NOB-a ušle u grad i ispunile dugogodišnju želju naroda za oslobođenjem od fašističko-ustaškog okupatora.

On je naveo podatak da je u NOR-u tokom Drugog svjetskog rata sa dobojskog područja poginulo oko 650 aktivnih boraca.

Nikolić je dodao da se u kripti Spomen-kosturnice nalaze posmrtni ostaci i 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju osudio na smrt i strijeljao.

On je napomenuo da na dobojskom području živi 25 pripadnika antifašističkog pokreta. "Današnje obilježavanje održava se u okviru manifestacije 600 godina od prvog pisanog pominjanja grada Doboja", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, do 1941. godine Doboj je bio obična kasaba koja se prepoznavala po tvrđavi, a nakon oslobađanja izrastao je u moderan grad.