latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:06 | Autor: TANЈUG

Soni pikčers osudio Vikiliksovu objavu ukradenih dokumenata

Kompanija "Soni pikčers entertejment", koja posluje u okviru istoimene japanske grupacije, osudila je postupak neprofitne medijske organizacije Vikiliks koja je na internetu objavila više hiljada Sonijevih dokumenata i mejlova hakovanih krajem 2014. prilikom velikog informatičkog napada.

Baza podataka na sajtu Vikiliks, čiji je osnivač DŽulijan Asanž, a koja se može pretraživati onlajn, prema priznanju osnivača te veb stranice, sadrži više od 170.000 mejlova iz produkcijske kuće "Soni pikčers enterteinment" i njenih filijala, kao i još 30.000 drugih dokumenata.

Informatički napad protiv "Soni pikčersa" bio je zlonamjeran kriminalni akt i žestoko osuđujemo to što je Vikiliks objavio ukradene informacije o zaposlenima i druge privatne informacije, istaknuto je u saopštenju japanske kompanije.

"Soni" se našao na meti hakerskog napada uoči objavljivanja filma "Intervju" o izmišljenom atentatu na sjevernokorejskog lidera Kim DŽong-una.

Vikiliks, koji se u žiži interesovanja javnosti našao poslije objavljivanja velikog broja povjerljivih dokumenata američke vlade, ocijenio je da dokumenti japanske kompanije pripadaju javnom domenu.

"Te arhive otkrivaju unutrašnje funkcionisanje jedne uticajne multinacionalne firme, zbog čega i treba da budu dostupna javnosti", naveo je DŽulijan Asanž.

Do sada su mnoge organizacije postavljale na internet dokumenta i druge informacije dobijene u ovom hakerskom napadu, ali ne u lako pretraživoj bazi podataka, prenio je AP.