latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:08 | Autor: RTRS

Počinje plej of NBA lige

Završen je regularni dio sezone u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi (NBA) i pred nama su utakmice plej ofa.

Sezonu su obilježile ekipe Golden Stejt Voriorsa i Atlante Houksa, koje su prvi dio sezone okončale kao lideri Zapada i Istoka.

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja plej ofa, završnica NBA lige biće slabija za neigranje Indijana Pejsera i Majami Hita, timova koji su prošle godine sa prve dvije pozicije na Istoku ušle u doigravanje.

Pejsersi su najveći dio sezone igrali bez povrijeđenog Pola DŽordža, koji je doživio tešku povredu na pripremema američke reprezentacije pred SP.

Indijana je mjesto u plej ofu Istoka prepustila Bruklin Netsima, koji je imao bolji međusobni skor u duelu sa Pejsersima.

Netse tako, kao osmoplasiranu ekipu Istoka očekuje duel sa liderom konferencije, timom Atlanta Houksa, koja je regularni dio sezone okončala sa skorom 60-22. Houksi su slavili u sva četiri duela sa Netsima ove sezone, tako da su apsolitni favoriti u ovom meču.

Klivlend Kavalirsi sa druge pozicije na Istoku, u plej of kreću duelom protiv Boston Seltiksa. Kavalirsi su od momenta kada su uvidjeli da ne mogu do prve pozicije odmarali DŽejmsa, Irvinga i Lava, što su Seltiksi iskoristili i upisali dva trijumfa na Klivlendom u prvom dijelu sezone.

Derik Rouz je ponovo na parketu, i zaigraće u plej ofu prvi put nakon 2012. godine, a njegove Čikago Bulse očekuje sudar sa Milvoki Baksima. Bulsi su u ovom duelu favoriti na papiru, a iz četiri duela tokom sezone sa Baksima imaju skor 3:1.

U duelu četvrtog i petog tima Istoka sastaće se Toronto Reptorsi i Vašington Vizardsi. Reprotisi su tri puta slavili nad Vizardsima i može se reći da su favotiri za pslaman u četvrtfinale.

Kada je riječ o Zapadnoj konferenciji, regularni dio sezone protekao je u dominaciji Golden Stejta, koji su sezonu okončali kao najuspješnija ekipa u NBA ligi sa učinkom od 67 pobjeda i 17 poraza.

Po mnogima najboljeg igrača sezone, Stefona Karija i društvo, na otvaranju plej ofa očekuje duel sa Nju Orelansom. Pelikansi su tokom sezone uspjeli jednom da savladaju Voriorse, koji su apsolutni favotiti u ovom okršaju.

Hjuston Rokitsi su predvođeni sjajnim DŽejmsom Hardenom sezonu završili na drugoj poziciji Zapada, a u plej of ulaze deulom protiv Dalas Maveriska. U ovaj susret Rokitsi ulaze nakon tri pobjede nad Maveriksima u prvom dijelu sezone.

Derbi prvog kola odigraće Los Anđeles Klipersi i aktuelni šampion San Antonio Sparsi. Klipersi su domaćini na startu, a u regularnom dijelu sezone, u sudaru ove dvije ekipe bilo rezultat je bio 2:2.

U posljednjoj utakmici prvog kola plej ofa snage će odmjeriti Portalnd i Memfis, koji je koji je savladao Indijanu u posljednjoj utakmici regularnog dijela takmiečnja. Memfis je dobio sva četiri duela sa Portlandom u prvom dijelu sezone.

Plej of najjače košarkaške lige na svijetu otvaraju Toronto i Vašington u u subotu u 18 časova i 30 minuta po našem vremenu, dok će se od 21.30 sastati Golden Stejt i Nju Orleans.