latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:27 | Autor: TANЈUG

Prag:Vožnja ruskih Noćnih vukova do Berlina je provokacija

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek smatra provokacijom vožnju do Berlina koju kroz nekoliko zemalja, uključujući Češku Republiku, planiraju ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi" u znak obilježavanja 70. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata.

"Moraćemo da na prvom mestu motrimo da li oni poštuju naše zakone tokom vožnje", napisao je Zaoralek na Tviteru, a prenosi češka agencija ČTK.

Ruski motociklisti, među kojima će biti i članovi grupe "Noćni vukovi", navodno bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, najavili su da će tokom svečane vožnje do Berlina proći i kroz Poljsku, što je u toj zemlji izazvalo žestoke reakcije.
I premijerka Poljske Eva Kopač rekla je prije dva dana da tu ideju smatra "provokacijom".

Ruska federacija za moto-turizam je najavila da će povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom organizovati svečanu vožnju od Moskve do Berlina, gdje bi motociklisti trebalo da stignu na Dan pobjede, 9. maja.

Motociklisti planiraju da na tom putu prođu kroz Bjelorusiju, Poljsku, Slovačku, Austriju i Češku i usput posjete spomenike ratu, memorijalne muzeje o holokaustu i groblja sovjetskih vojnika, najavila je Federacija.

"Ova akcija nema za cilj izražavanje političkih stavova, već podsticanje patriotskih osjećaja učesnika", rekao je organizator događaja Andrej Bobrovski, koji je naveo da će na vožnju krenuti između 30 i 40 bajkera.

Njemački dnevnik "Di Velt" je juče prenio da "Noćni vukovi" neće dobiti dozvolu da uđu u Berlin, prenosi češka agencija i navodi da su Aleksander Zaldostanov i drugi lideri tog kluba na američkoj kaznenoj listi zbog podrške ruskoj aneksiji Krima.