latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:38 | Autor: SRNA

Predstoji saradnja s univerzitetima u Srbiji i Hrvatskoj

Rektorska konferencija BiH prihvatila je danas u Banjaluci inicijativu o potpisivanju sporazuma o saradnji sa rektorskim konferencijama Srbije i Hrvatske.

Predsjedavajući sjednicom Rektorske konferencije BiH Stanko Stanić rekao je da su univerziteti pojedinačno do sada imali odličnu saradnju sa univerzitetima u susjednim državama.

On je kao primjer naveo saradnju univerziteta iz Srpske sa Konferencijom univerziteta Srbije, te saradnju Univerziteta u Mostaru sa visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj.

- Ono što je pozitivno u dosadašnjoj saradnji, sporazumima ćemo prenijeti na sve univerzitete - rekao je rektor Stanić.

Govoreći o unapređenju visokog obrazovanja, istakao je da u BiH ima mnogo prostora da se radi na tom pitanju, te da mnogo problema proizlazi iz činjenice da zakonska rješenja kantona nisu usklađena sa okvirnim zakonom.

- Analiza je pokazala da je Zakon o visokom obrazovanju Republike Srpske usaglašen sa okvirnim zakonom - dodao je Stanić i najavio da će u Srpskoj do kraja godine biti usvojen novi zakon o visokom obrazovanju.

On je istakao da su zakonska rješenja u Srpskoj u 95 odsto slučajeva identična rješenjima u Srbiji.

Na sjednici Rektorske konferencije BiH usvojen je i finansijski izvještaj za 2014. godinu, te je podržana inicijativa o organizovanju međuuniverzitetske lige u malom fudbalu.

Rektorsku konferenciju BiH čine rektori osam javnih univerziteta u BiH.