latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:47 | Autor: TANЈUG

Pomen žrtvama avionske nesreće DŽermanvingsa

U katedrali u Kelnu danas je, uz ekumensku božju službu i prisustvo najviših državnika Njemačke, Španije i Francuske, održan centralni pomen žrtvama, nastradalim u aionskoj nesreći DŽermanvingsa koju je, prema istrazi, namjerno izazvao depresivni kopilot Andres Lubic.
Komemoracija žrtvama DŽermanvingsa u Kelnu - Foto: AP
Komemoracija žrtvama DŽermanvingsa u KelnuFoto: AP

Centralnom pomenu prisustvovali su njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik države Јoahim Gauk, predsjednik Bundestaga Norbert Lamert, članovi francuske i španske vlade, šef vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije Hanelore Kraft, doajen diplomatskog kora te pokrajine, generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Nebojša Košutić i drugi gosti i predstavnici javnog života Njemačke.

Centralni pomen za 150 žrtava avionske nesreće, u kojoj je najviše stradalo Nijemaca i Španaca, direktno je prenosila njemačka televizija, a u Njemačkoj su danas, u znak žalosti, zastave postavljene na pola koplja.

Najveći dio oko 1.200 mjesta u katedrali zauzeli su gosti i rodbina nastradalih, a štampa je pisala da su i Lubicevi roditelji dobili poziv, ali da nisu došli.

Kompanija Lufthansa, čija je "kćerka firma" DŽermanvings, zbog nedostatka mjesta u katedrali, dodatno je iznajmila svečanu salu "Gircenih" u gradskom jezgru, gdje je 1.000 ljudi putem "video-linka" pratilo božju službu.

Ova centralna ceremonija održana je uz najviše mjere bezbjednosti, kao prilikom državnih posjeta, uz angažman snajperista, eksperata za uklanjanje eksploziva, policijskih helikoptera i stručnjaka savezne i pokrajinske kriminalističke službe.

Tragedija DŽermanvingsa, za koju je, prema istrazi odgovoran kopilot Lubic, izazvala je brojne rasprave o bezbjednosti i boljoj medicinskoj kontroli letačkog osoblja, ali i zahtjeve za ponovnim uvođenjem kontrole ličnih dokumenata u vazdušnom prostoru zemalja, članica Šengenske zone.

Ona je označila jednu prekretnicu u civilnom vazduhoplovstu, kažu eksperti.

U tragediji aviona koji se srušio 24. marta u francuskim Alpima nastradalo je 150 ljudi, za njih je danas u Kelnskoj katedrali upaljeno 150 svijeća. Među žrtvama bile su i dvije bebe i 16 đaka gimnazije iz Halterna, grada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koji su se, zajedno sa dvije nastavnice, vraćali sa kursa španskog jezika.