latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:05 | Autor: SRNA

Novo Goražde- Otkrivena spomen-ploča Dobri Stanišiću

Na Јelaškoj kosi, u opštini Novo Goražde, danas je otkrivena i osveštana spomen ploča načelniku Pete lake pješadijske - goraždanske brigade Vojske Republike Srpske Dobri Stanišiću, koji je poginuo na tom mjestu 1994. godine.
Novo Goražde - Spomen ploča - Foto: SRNA
Novo Goražde - Spomen pločaFoto: SRNA

Otkrivanje ove spomen ploče, čiju izgradnju je inicirala opštinska Boračka organizacija, uz podršku opštinskih vlasti, dio je programa obilježavanja 21 godine od oslobođenja Novog Goražda i Dana te opštine.

Major u penziji Radoš Pešić rekao je da je Dobro Stanišić bio najstariji oficir Vojske Republike Srpske, što dovoljno govori o načinu njegovog rada.

- Stanišić nije bio tamo gdje bi po vojnim pravilima trebao biti sa ostalim oficirima, već neposredno sa vojskom i tako je izgubio život - rekao je Pešić.

On je istakao da se u liku i djelu majora Stanišića ocrtava ratni put kompletnog srpskog naroda opštine Goražde, a posebno brigade Vojske Republike Srpske.

- Izgubili smo mnoge saborce, danas se svih njih prisjećamo, ali, sa druge strane, imamo opštinu i Republiku Srpsku - kaže Pešić.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Tomislav Vuković rekao je da je ovo ujedno i tužan i radostan dan.

- Izgubili smo legendarnog vođu Dobra Stanišića, ali smo oslobodili jedan dio zemlje - rekao je Vuković.

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković rekao je da se danas evociraju uspomene na dan kada je prije 21 godinu oslobođena ova lokalna zajednica.

- Zahvaljujem se svim jedinicima Vojske Republike Srpske, a to su elitne jedinice Hercegovačkog korpusa, Drinskog korpusa i Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji su združenom akcijom oslobodili teritoriju današnje opštine Novo Goražde - istakao je Nešković.

On se nada da opštinu Novo Goražde očekuju bolji dani sa više radnih mjesta, pogotovo za članove porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Povodom 21 godine od oslobođenja Novog Goražda i Dana te opštine položeni su vijenci na Centralno spomen obilježje. Vijence su položile delegacije opštine Novo Goražde, opštinske Boračke organizacije, kao i porodice poginulih boraca.

Na području djelovanja Goraždanske brigade u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 300 srpskih boraca.