latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:37 | Autor: SRNA

RiTE Ugljevik- Novi bager vrijedan sedam miliona KM

Na površinskom kopu Bogutovo selo RiTE Ugljevik danas je u rad pušten novi bager vrijedan sedam miliona KM.
Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" - Foto: SRNA
Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik"Foto: SRNA

Direktor RiTE Ugljevik Žiko Krunić izjavio je da će nabavka ovakvih mašina i druge moćne rudarske mehanizacije biti nastavljena, a ovaj bager obezbijeđen je vlastitim sredstvima RiTE.

- Mašina poput ove stvara preduslove za obavljanje proizvodnje u planiranom obimu - rekao je Krunić, naglasivši da je ovo nastavak politike Vlade Republike Srpske koja se realizuje putem Elektroprivrede RS, te da RiTE samo realizuje tu politiku nabavkom ovakvih i sličnih mašina. On je naveo da će ova politika biti nastavljena, te da garantuje uspješan rad u narednom periodu.

On je naveo da je, zahvaljujući politici prethodnih rukovodstava ovog kolektiva i razumijevanju Vlade Srpske, situacija u RiTE danas radikalno promijenjena u pozitivnom smislu. Kaže da to znači da je Rudnik sada oslonjen na vlastitu mehanizaciju i da više ne zavisi od trećih lica.

Rukovodilac Rudnika Relja Dragić rekao je da je bager kapaciteta 16 metara kubnih čvrste mase od danas u funkciji, te da je ovo najveći bager koji je stigao u Rudnik za 35 godina od kako kop Bogutovo selo radi.

- Ovo je samo jedna od investicija u posljednjih nekoliko godina, jer u skladu sa projektnom dokumentacijom, studijom opravdanosti nabavke rudarske mehanizacije i planovima proizvodnje struje, a samim tim i potrebnih količina uglja, mi intenzivno radimo na nabavci osnovne rudarske mehanizacije – bagera, dampera i buldožera - rekao je Reljić.

On je naveo da je ovaj bager sedmi po redu koji je nabavljen u posljednjih devet godina, čime je, kako kaže, praktično zanovljena kompletna mehanizacija.

-Planovi za ovu godinu su, kada je riječ o otkrivci, ukupno 9,6 miliona metara kubne čvrste mase i oko 2 miliona tona uglja. Elektroprivreda RS može da računa da ćemo imati dovoljno uglja za potrebe energetskog bloka - rekao je Reljić.

Rukovodilac TE Milan Mirković rekao je da je TE od 15. aprila u redovnom godišnjem remontu, u kojem će se, osim redovnih poslova, obaviti i određeni investicioni radovi na bloku Termoelektrane kao što su zamjena kanala dimnih gasova čija vrijednost je oko 350.000 KM, te zamjena nosećih elemenata konvektivnih pregrijača u kotlu vrijednosti oko 400.000 KM. Planirana je i zamjena kanala ugljenog praha čija vrijednost iznosi 100.000 KM, te zamjena dijela bunkera uglja u vrijednosti od 100.000 KM.

Mirković je naglasio da je TE u prethodna tri mjeseca proizvela 561.032 gigavat-časova električne energije, što predstavlja 104 odsto prebačaja proizvodnje. Prema planu, remont će trajati do 25. maja.