latinica  ћирилица
17/04/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

"Beneton" dao preko milion dolara za žrtve nesreće

Italijanska tekstilna kompanija "Beneton" saopštila je danas da će uplatiti 1,1 miliona dolara u fondove za nadoknadu porodicama žrtava nesreće koja se dogodila prije dvije godine, kada se srušila zgrada u Rana Placi u Bangladešu.
 - Foto: AP
Foto: AP

Italijanska kompanija odlučila je da udvostruči sumu koja joj je savjetovana, a koja će predstavljati doprinos fondovima za nadoknadu porodicama žrtava, navodi se u saopštenju.

- Ova suma koju će "Beneton" uplatiti je nedovoljna da nadoknadi izgubljene živote i ublaži patnje preživjelih i porodica žrtava. Apel milion ljudi doprinio je da kompanija promijeni prvobitnu odluku da ne isplati finansijsku podršku porodicama žrtava - rekla je predstavnik građanskog pokreta "Avaz" Dalia Hašad.

Ona je dodala da će odluka "Benetona" biti presjedan za sve multinacionalne kompanije.

- Kada vaši radnici stradaju, ne možete pobjeći od odgovornosti - naglasila je Hašadova.

Hašadova, predstavnik nevladine organizacije, dodala je da su sada oči čitavog svijeta uprte ka kompanijama kao što su "Karfur", " DŽej-Si Peni" "Volmart" i "Čildrens plejs".

U nesreći koja se dogodila 23. aprila 2013. godine u Daki, kada se srušila zgrada Rana Placa, poginulo je 1.138 ljudi, a više od 2.000 je povrijeđeno.

U zgradi se nalazilo više tekstilnih radionica stranih kompanija, među kojima i italijanskog "Benetona" .