latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:13 | Autor: SRNA

Devenport: Dijalog u Briselu je važniji od posjete Tačija

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocijenio je danas da je dijalog Beograda i Prištine mnogo važniji nego posjeta ministra spoljnih poslova (samoproglašenog) Kosova Hašima Tačija Beogradu i naglasio da, ukoliko do te posjete ipak dođe, treba ispoštovati određene procedure.

"Postoje određene procedure kada je riječ o ovakvim posjetama. To je sve što mogu da dodam. Ništa više ne znam u vezi sa tim", rekao je Devenport novinarima u Beogradu.

On je naveo da je za Srbiju u ovom trenutku važno da se usredsredi na novu rundu dijaloga u Briselu naredne sedmice.

"Zato bi obje strane trebalo da ulože sve napore da se provede ono što je dogovoreno u okviru briselskog sporazuma", naglasio je Devenport.

Nevladina organizacija "Omladinski odbor za obrazovanje", koja uz podršku britanske Ambasade u Beogradu organizuje konferenciju Evropske integracije zapadnog Balkana "Zajedno možemo bolje" od 23. do 25. aprila, saopštila je da je Tači potvrdio dolazak u Beograd.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, reagujući na najave Tačijevog dolaska, ranije je izjavio da Tači nema potrebe da dolazi i da bi njegov dolazak značio - jednostranu akciju.

Iz srpskog Tužilaštva i MUP-a Srbije došlo je upozorenje da bi Tačijev dolazak mogao značiti i njegovo hapšenje jer je u Srbiji za njim raspisana potjernica koja je na snazi.