latinica  ћирилица
17/04/2015 |  16:23 | Autor: RTRS

Porodice poginulih i logoraši ogorčeni presudama (VIDEO)

Sud BiH izrekao je prvostepene presude Ibri Maciću zbog ratnih zločina u Konjicu i Indiri Kamerić zbog zločina počinjenih na prostoru opštine Brod.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

Iako su svjedoci, među kojima i njegovi saborci, svjedočili da je Macić ubio četiri starice u selu Blace kod Konjica, koje su bile starije od 80 godina i da je, nakon toga, kao stražar u logoru Musala učestvovao u mučenjima, premlaćivanju i zlostavljanju zatvorenika, Sud mu je izrekao kaznu zatvora od 10 godina.

Kao pripadnica HVO-a Indira Kamerić proglašena je krivom za fizičko i psihičko mučenje i nečovječno postupanje prema zatvorenim civilima na stadionu “Polet“ i u zgradi Stanice milicije u Brodu. Osuđena je na kaznu zatvora od 3 godine, što je, kako je rekao i predsjedavajući Vijeća, ispod minimuma za zločine koji su joj dokazani.

Prvostepene presude, žrtve su okarakterisale kao sramotne i ponižavajuće.

Kazne na koje je Sud BiH osudio Indiru Kamerić i Ibru Macića za ratne zločine nad Srbima ne odgovaraju težini učinjenog krivičnog djela, brojna su reagovanja u Srpskoj.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović izjavio je da današnje presude Suda BiH za Indiru Kamerić i Ibricu Macića predstavljaju nagrade, a ne kazne.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Railić ocijenila je da su kazne neprimjereno male i poražavajuće za žrtve.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da kazne na koje su osuđeni Kamerićeva i Macić za ratne zločine nad Srbima ne odgovaraju težini učinjenog krivičnog djela.