latinica  ћирилица
17/04/2015 |  18:39 | Autor: TANЈUG

Argentina: Dalje ruke od foklandske nafte

Argentinske vlasti su pokrenule pravni postupak protiv tri britanske i dvije američke kompanije koje istražuju naftu i gas u vodama sjeverno od Foklandskih ostrva.

Pokretanje tužbe je u Londonu najavio je argentinski ministar za odnose sa Foklandima, Danijel Filmuš, i istovremeno rekao da je jedan sudija u argentinskom gradu Rio Grande pristao da preuzme ovaj slučaj, u kome je podnijeta tužba protiv tri britanske i dvije američke kompanije, prenosi Rojters.

Na konferenciji za novinare u britanskoj prestonici, Filmuš je rekao da je njegova zemlja odlučna u tome da iskoristi međunarodno i nacionalno pravo za rješavanje ovog slučaja.

Argentina tvrdi da je vađenje nafte u vodama Foklandskih ostrva nezakonito, a ambasada Argentine u Londonu je u novembru 2013. saopštila da se lideri britanskih kompanija suočavaju sa zatvorskom kaznom do 15 godina i finansijskom kaznom od 1,5 miliona barela nafte, kao i sa konfiskacijom opreme za bušenje i oduzimanjem već izvađene nafte.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je osporilo tvrdnje Argentine i navelo da "britanska vlada nedvosmisleno podržava pravo naroda Foklandskih ostrva da koristi svoje prirodne resurse radi svoje ekonomske koristi".

Foklandska ostrva pod upravom su britanske krune, ali na njih polaže pravo i Argentina. Na referendumu iz 2013. godine 99,8 odsto građana Foklanda izjasnilo se da žele da njihova domovina ostane britanska prekomorska teritorija.

Do novih tenzija između Londona i Buenos Ajresa dolazi u vrijeme obilježavanja 33. godišnjice okončanja Follandskog rata za prevlast nad ostrvima, u kom je pobedu odnijela Britanija.