latinica  ћирилица
17/04/2015 |  20:17 | Autor: SRNA

K. Mitrovica: KFOR i policija na mostovima

Na mostovima između sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice dežuraće Kfor i kosovska policija da bi spriječili eventualne eskalacije nasilja, dogovor je predstavnika Srba sa sjevera Kosova, međunarodnih snaga i prištinskih vlasti.
Kosovska Mitrovica (Arhiva) - Foto: AP
Kosovska Mitrovica (Arhiva)Foto: AP

Sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice povezuju četiri mosta i, prema dogovoru, preko njih će se normalno odvijati saobraćaj.

"Pripadnici Kfora i kosovske policije reagovaće samo u slučaju pokušaja novih incidenata", naveo je gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić u saopštenju dostavljenom Srni.

Prema njegovim riječima, dogovor je da nijedna druga struktura ne može da obavlja bezbjednosni zadatak.

Rakić je naveo da je namjera da se spriječi moguća eskalacija nasilja usljed serije incidenata koji su se proteklih dana dogodile u Kosovskoj Mitrovici.

On je istakao da niko ne želi da se ponovi situacija da neko iz čista mira, mržnje ili netrpeljivosti pređe most i nožem ubode mladića koji se slobodno šetao svojim gradom.

Rakić je istakao da su netačni, zapaljivi i evidentno zlonamjerni navodi agencije "Kosovapres" da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i civilne zaštite uključeni u "24-časovno praćenje" mostova koji povezju južnu i sjevernu Mitrovicu.

Sastanku, koji je održan juče, prisustvovali su predstavnici četiri srpske opštine sa sjevera Kosova, regionalnog rukovodstva kosovske policije, ministar lokalne administracije samoproglašenog Kosova Ljubomir Marić, komandant Kfora Frančesko Paolo Filjuolo, šef Euleksa Gabrijel Meuči i šef Kancelarije EU na Kosovu Semjuel Žbogar.