latinica  ћирилица
18/04/2015 |  09:58 | Autor: RTRS

Počela Međunarodna trka Beograd - Banja Luka

Dionicom od Beograda do Brčkog, koja će startovati danas u 10 časova u prestonici Srbije, počinje deveta Međunarodna biciklistička trka Beograd - Banja Luka.
Biciklistička trka Beograd - Banjaluka - Foto: RTRS
Biciklistička trka Beograd - BanjalukaFoto: RTRS

Za razliku od 2007. godine kada su takmičari pozivni, ove godine trku će voziti rekordan broj takmčara, njih 234 koji će nastupiti za 39 ekipa iz 30 zemalja. Organizacija koju su podržale sve zvanične institucije i predstvanici gradova kroz koju trka prolazi, ali i sponzori, bila je kompleksna, međutim sav posao je urađen na vrijeme.

"Trka kreće iz Beograda 18. aprila u 10 časova i završava u Brčkom oko 13.30, poslije 160 kilometara. Nakon toga karavan se seli u Teslić. Biciklisti iz Teslića kreću u nedjelju u 12 časova ka Banja Luci preko Doboja, Dervente, Prnjavora, Laktaša, i nakon 180 kilometara završava se u Banja Luci, gdje će se kružno voziti još 30 kilometara od bivše mljekare, odnosno od Malte do Bulevara", rekao je generalni direktor Međunarodne biciklističke trke Beograd - Banja Luka Vladimir Kuvalja.

Banja Luka je danas u centru biciklističkog svijeta. Krenuvši iz Beograda, biciklisti su po prvi put prošli kroz Federaciju. Nacionalne reprezentacije Grčke, Turske, Rumunije, Bugarske, Italije, Srbije, stižu po medalje u najveći grad Srpske.

"Sada svi žele da dođu u Banja Luku. To je naš uspjeh, uspjeh našeg grada i Republike Srpske", rekao je Tihomir Kuvalja iz biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

Međunarodna biciklistička trka uvrštena je u kalendar sportskih manifestacija od značaja za Republiku Srpsku, jer osim što promoviše sport, promofiše i turističke potencijale Srpske.

"Mi se iskreno nadamo da će se trka naći i na listi onih najznačajnijih turističkih manifestacija jer, kao što ste rekli, promoviše naše destinacije, promoviše dobru saradnju koju imamo sa Srbijom i nadamo se da će se u budućnosti proširiti lista destinacija gradova i opština kroz koje će sama trka proći", kazala je Branka Mihajlović iz Turističke organizacije Republike Srpske.

U trci učestvuje i reprezentativac Srbije i član Biciklističkog kluba Partizan Dušan Kalaba.

"Ove godine je i konkurencija mnogo jača nego prethodnih. Dosta sam se spremao, nadam se da ću u što boljem svjetlu predstaviti svoju reprezentaciju i nadam se najboljem rezultatu", reko je Kalaba.

Svi takmičari se nadaju najboljem rezultatu, jer je ova trka ujedno i kvalifikaciona za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Pobjeda u jednoj od etapa nosi 40 bodova, pobjednik obje dionice teoretski bi mogao osvojiti 80 bodova, što je jako blizu norme od 100 bodova koliko biciklisti moraju skupiti da bi ispunili normu za Igre u Riju.