latinica  ћирилица
18/04/2015 |  18:32 | Autor: SRNA

Demonstranti u Prištini zatražili ostavku vlade

Nekoliko hiljada pristalica opozicionih partija kosovskih Albanaca danas su na protestima u Prištini tražili smjenu kosovske vlade, neprihvatanje Zajednice srpskih opština, utvrđivanje odgovornosti članova ustavnog suda i smanjenje cijene struje.
Priština: Protesti - Foto: SRNA
Priština: ProtestiFoto: SRNA

Demonstranti su mirnom šetnjom od centra grada zastali ispred objekta ustavnog suda kako bi zgradu polili crnom farbom, jer je to, kako su rekli, "crna institucija države Kosovo".

Demonstranti su ispred zgrade službe za distribuciju električne energije /KEDS/, u prisustvu jakih snaga kosovske policije, u znak nezadovoljstva cijenom struje polomili četiri strujomjera.

Učesnici protesta nezadovoljni su i radom Radio-televizije Kosova i njenom privatizacijom.

Poslije dvočasovne mirne šetnje demonstrantima su se na trgu ispred kosovskog parlamenta obratili organizatori protesta - bivši haški optuženici Ramuš Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, i Fatmir Limaj, lider partije NISMA.

Optužujući kosovskog ministra inostranih poslova Hašima Tačija i premijera Isu Mustafu da su vođe kriminala i da Kosovo vode u propast, Haradinaj i Limaj su zatražili njihove trenutne ostavke.

Ukoliko ne podnesu ostavke, ponovni protesti će biti održani za 15 dana, a u narednih pet-šest dana organizatori će, kako je najavio Visar Imeri iz pokreta "Samoopredjeljenje, sačiniti zahtjeve koji će biti dostavljeni Mustafi i Tačiju.

Demonstranti su nosili zastave takozvane velike Albanije i Kosova, a uz parole "Tači lopov", "Mustafa kriminalac" uzvikivali su "OVK", "Ne zajednici srpskih opština - Kosovo je jedna i nedjeljiva država".

Današnji protesti protekli su uz jake mjere obezbjeđenja, a nije bilo incidenata, za razliku od protesta održanih u januaru koji su prerasli u nerede.