latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:34 | Autor: TANЈUG

UN: Pomozite prihavat migranata

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je svjetske vlade da podijele teret prihvata izbjeglica.

Ovaj apel uslijedio je nakon nesreće u kojoj je tokom potonuća broda prenatrpanog libijskim migrantima u Sredozemnom moru, poginulo oko 700 ljudi.

Ban je izjavio da je "šokiran i duboko ožalošćen" viješću o velikoj nesreći libijskih migranata, dodavši da je to tek posljednji u nizu takvih incidenata tokom prošle nedjelje, prenijela je agencija AFT.

Prvi čovjek UN apelovao je na međunarodnu zajednicu da pokaže solidarnost i podijeli teret ove krize, navodi se u saopštenju koje je objavio Banov portparol.

Od početka ove godine u pokušaju da pređu Sredozemno more stradalo je najmanje 1.600 ljudi, što taj put čini "najsmrtonosnim koji koriste migranti i tražioci azila", istakao je Ban.

Vlade ne samo da moraju da povećaju efikasnost spasavanja na moru, već i da "obezbijede pravo na azil sve većem broju ljudi u svijetu, koji bježe od rata i potrebno im je utočište", istakao je generalni sekretar UN.

Evropa se suočava sa masivnim prilivom migranata sa Bliskog istoka i Afrike, koji bježe od rata i siromaštva u svojim zemljama i traže bolji život u Evropi.