latinica  ћирилица
20/04/2015 |  13:43 | Autor: TANЈUG

Uzbuna pred Ambasadom SAD u BiH zbog zaboravljene torbe

Zaboravljeni prtljag pred sjedištem Američke ambasade u Sarajevu, izazvao je danas pometnju i uzbunu među policijom koja obezbjeđuje taj strogo čuvani objekt u prometnom dijelu grada, prenose lokalni mediji.

U prijepodnevnim satima pripadnici obezbjeđenja ambasade opazili su kako se na dijelu ispred zaštitne ograde, u blizini glavnog ulaza, nalazi ostavljena putna torba. Posumnjali su da bi u njoj mogao biti opasan sadržaj, pa su odmah aktivirane mjere predviđene u takvim slučajevima.

Pregledom torbe utvrđeno je da je njen sadržaj bezopasan i da ju je, saznaje "Dnevni avaz", zaboravila osoba napuštajući taksi, što se obezbjeđenju objekta učinilo sumnjivim.

"Sve je u redu. Nema nikakve drame, obavljen je redovan pregled. Osoba koja je prolazila pored ambasade zaboravila je da ponese torbu", potvrdio je direktor Direktorata za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Amabasada SAD u Sarajevu smještena je u prometnom dijelu grada, u blizini autobuske i željezničke stanice. Sjedište ambasade je u strogo zaštićenom i namjenski građenom objektu, podignutom prije pet godina, na dijelu prostora nekadašnje kasarne "Maršal Tito".

Kompleks ambasade prostire se na oko 11.000 kvadratnih metara, a američku vladu je, kako navodi Hina, njegova izgradnja koštala više od 105 miliona dolara.