latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:53 | Autor: TANЈUG

Novi potez Kine u borbi za ekonomski rast

Centralna banka Kine, drugi put u posljednja dva mjeseca, snizila je stopu obavezne rezerve za banke.

To će osloboditi dodatna likvidna sredstva druge najveće svjetske privrede za podsticanje kreditiranja i hvatanje u koštac sa usporenim privrednim rastom, piše britanski list Gardijan.

Narodna banka Kine stopu obavezne rezerve za sve banke snizila je za 100 baznih poena na 18,5 odsto, navodi se u saopštenju banke, objavljenom na njenoj internet stranici.

"Iako je privredni rast u prvom kvartalu dostigao zvanični cilj od oko sedam odsto za čitavu 2015. godinu, usporavanje u nekim drugim oblastima, kao što su industrijska proizvodnja i maloprodaja, izaziva zabrinutost", navodi se u izveštaju centralne banke.

Najnovije smanjenje stope obavezne rezerve dokaz je da centralna banka pojačava napore u borbi protiv oštrog usporavanja privrednog rasta, ocjenjuje britanski dnevnik, dok analitičari smatraju da ova mjera može donijeti oslobađanje likvidnosti u vrijednosti od oko bilion juana.

Procjene su da će privredni rast Kine, koja je pogođena krizom u sektoru nekretnina, prekomjernom proizvodnjom i visokim lokalnim dugovima, usporiti na 7 odsto u ovoj godini sa 7,4 odsto iz 2014. godine, i pored očekivanih dodatnih podsticaja kineske vlade, navodi Gardijan.