latinica  ћирилица
20/04/2015 |  15:14 | Autor: SRNA

Izložba "Banjaluka - okupacija i oslobođenje"

Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom "Banjaluka - okupacija i oslobođenje" otvorena je danas u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Banjaluke u Drugom svjetskom ratu i Dana grada.
Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom "Banjaluka - okupacija i oslobođenje" - Foto: SRNA
Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom "Banjaluka - okupacija i oslobođenje"Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je, otvarajući izložbu, da su na 38 panoa smješteni dokumenti i fotografije koje svjedoče o teškom vremenu ovog grada, o periodu od 1941. do 1945. godine sa brojnim podacima o onima koji su aktivno učestvovali u tome da donesu slobodu.

On je naveo da je u tim ratnim godinama oko 4.500 Banjalučana položilo život, ističući da su mnogi od njih utkali život u slobodu u okviru narodnooslobodilačkog pokreta i jedinica koje su Banjaluku i 1944. godine u dva navrata, pokušale da oslobode.

Podsjećajući da je Banjaluka oslobođena 22. aprila 1945. godine, Gavranović je istakao da je ona danas moderan i lijep grad.

Gavranović je naglasio da je izložbu gradu i građanima poklonio Arhiv Republike Srpske, koji danas obilježava 62 godine od formiranja.

Arhivista u Arhivu Republike Srpske Marijana Todorović Bilić i jedan od autora izložbe "Banjaluka - okupacija i oslobođenje" rekla je da se izložba sastoji od tri cjeline, i to "Godine okupacije", "Banjalučke operacije za oslobođenje Banjaluke" i "Godina oslobođenja".

Ona je navela da su predstavljena 243 eksponata raspoređena na 38 panoa i da je najvećim dijelom građa preuzeta iz arhivskih fondova Arhiva Republike Srpske, zatim iz Arhiva BiH, Istorijskog muzeja BiH i Istorijskog muzeja Јugoslavije.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić , povodom Dana Arhiva Republike Srpske,uručio je gradonačelniku Banjaluke povelju Vladislava Drugog Јagelovića iz 1494. godine u kojoj se ime Banjaluke prvi put pominje.

Nakon otvaranja promovisan je film autora Aleksandra Bojka "Orginalni snimci iz ratnog i neposrednog poslijeratnog perioda Banjaluke".

Otvaranju su, osim velikog broja Banjalučana, prisustvovali generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić, prvi direktor Arhiva Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske Dušan Popović, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i SUBNOR-a.

Izložba "Banjaluka - okupacija i oslobođenje", čiji su autori i Vladan Vukliš i Verica Stošić, biće otvorena do 5. maja, a pokrovitelj je grad Banjaluka.