latinica  ћирилица
20/04/2015 |  17:34 | Autor: RTRS

Јavni dug Hrvatske 85 odsto BDP-a- na udaru javna preduzeća i agencije

Državni zavod za statistiku predstavio je izvještaj o prekomjernom budžetskom deficitu i nivou duga države.

Deficit budžeta za prošlu godinu je 5,7% ili 18 milijardi i 800 miliona kuna, a opšti dug države dostigao je 279 i po milijardi kuna, odnosno 85 odsto BDP-a.

Riječ je o primjeni nove evropske metodologije koju Hrvatska mora primjenjivati zbog Postupka o prekomjernom deficitu. Rast budžetskog deficita i javnog duga Hrvatske u prošloj godini nije iznenadio analitičare koji kažu da najnoviji podaci pokazuju da javni dug i dalje snažno raste.

Na današnjoj vanrednoj pres konferencija ministra finansija Borisa Lalovca i potpredsjednika Vlade Branka Grčića najavljene su mjere suzbijanja prekomjernog deficita.
Grčić je obraćanje započeo ističući da će do velikih promjena doći u državnim firmama i agencijama, najavljujući prijedlog restrukturisanja duga preduzeća od posebnog državnog interesa za 2016./2017. godinu.

Grčić je najavio i da će se najmanje 10 agencija spojiti s drugim agencijama, a potvrdio je i da će u novim, objedinjenim agencijama doći i do otkaza. Ipak, ogradio se od određivanja tačnog roka kada će dio zaposlenih dobiti otkaze.

"To može biti za dan, za godinu dana, ili nekada u budućnosti", odgovorio je Grčić novinarima na pitanje o tome kada će se srezati broj zaposlenih u agencijama.