latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:48 | Autor: Vijesti

EU ove nedjelje podiže tužbu protiv Gasproma?

Antimopolsko regulatorno tijelo Evropske unije ove nedjelje će formalno podići tužbu protiv ruske državne kompanije Gasprom, izjavio je danas izvor iz Evropske unije.

Evropska komisija pokrenula je formalnu istragu poslovanja Gasproma u istočnim i južnim evropskim državama 2012. navodeći da je ta kompanija zloupotrebljavala dominantan položaj u snabdijevanju gasa u tim zemljama, navodi.

Komesarka za konkurenciju Margaret Vestager u februaru je rekla da je spremna da podnese formalnu tužbu protiv Gasproma u "relativno kratkom vremenu".

Izvor iz EK navodi da je tužba na programu sastanka Evropske komisije u srijedu i da se ne očekuje protivljenje.

Izvor iz Gasproma je rekao da je ta kompanije prošle nedelje naznačila spremnost da se riješi slučaj. Formalni pregovori su prekinuti prošle godine pošto je Rusija anektirala Krim.

Slučaj protiv Gasproma bi mogao da završi penalima protiv ruske kompanije u iznosu od više milijardi evra.

Neke države u Baltiku i jugoistočnoj Evropi se potpuno oslanjaju na Gasprom u snabdijevanju gasom, navodi Wall Street Journal i dodaje da je pri pokretanju istrage prije dvije i po godine, Komisija sumnjičila Gasprom za nepravično poslovanje.

Komsija je ispitivala da li je Gasprom sprječavao države da izvoze gas koje su kupovale od Gasproma. Takođe je ispitivano da li je Gasprom neke aspekte ugovora s potrošačima, poput cijena, povezivao sa saradnjom u drugim oblastima, poput izgradnje novih gasovoda.

Na kraju, Komisija je razmatrala praksu Gasproma da povezuje cijenu za gas s cijenama nafte na međunarodnim tržištima. U ovom pogledu su pregovori najviše odmkli pošto sličnu prasu imaju i druge kompanije za snabdijevanje gasom, navodi Wall Street Journal.