latinica  ћирилица
20/04/2015 |  19:11 | Autor: TANЈUG

Počeo takmičarski dio 32. "Nušićevih dana"

Glavni program 32. festivala "Nušićevi dani" počeo je u smederevskom Centru za kulturu, gdje će do 24. aprila biti izvedeno pet predstava u takmičarskoj selekciji, po izboru dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića.

Za otvaranje je odabrana "Bajka o pozorištu" Zvezdara teatra, po tekstu Vladimira Đurđevića u režiji Marka Misirače.

U konkurencji su dvije Nušićeve komedije - Atelje 212 izvešće "Ožalošćenu porodicu" u režiji Mraka Manojlovića, a Narodno pozorište iz Beograda "Narodnog poslanika" u režiji Saše Gabrića.

Savremeni autor Đurđević učestvuje i sa komadom "Tri klase i gospođa Nušić" koji je u Beogradskom dramskom pozorištu režirala Milica Kralj.

U selekciji je i "Veliki talas", koprodukcija Zvezdara teatra i agencija "Impresario" i "Kolona", po tekstu Igora Amadeja u režiji Nenada Gvozdenovića.

Odluke o najboljoj predstavi festivala i najboljem glumačkom ostvarenju donijeće žiri - glumci Rada Đuričin i Božidar Stošić i profesor književnosti iz Smedereva Dragoslav Mandić.

Biće izabrana i najbolja predstava po ocjeni publike.

Ovogodišnja dobitnica Nušićeve nagrade za životno djelo glumcu - komičaru dodijeljena je Radmili Živković, a priznanje će joj biti uručeno na završnoj večeri festivala 25. aprila.

Manifestacija "Nušićevi dani" se odvija joši od 16. aprila, sa različitim pratećim programima po izboru umjetničkog direktora Save Đuričića.

"Nušićevi dani" pokrenuti su 1984. godine, sa ciljem popularizacije velikog komediografskog djela Branislava Nušića, koji je djetinjstvo i mladost proveo u Smederevu.