latinica  ћирилица
20/04/2015 |  19:47 | Autor: RTRS

U odbrani Dana Republike Srpske uskoro i ekspertski tim (VIDEO)

Poslanički klubovi u Parlamentu Srpske pripremaju prijedloge kandidata za ekspertski tim koji će zastupati interese institucija Srpske tokom rasprave o apelaciji Bakira Izetbegovića kojom osporava 9. Јanuar – Dan Republike Srpske. Ustavni sud BiH raspravu je zakazao za 27. Maj.
U odbrani Dana Republike Srpske uskoro i ekspertski tim - Foto: RTRS
U odbrani Dana Republike Srpske uskoro i ekspertski timFoto: RTRS

Vodeća parlamentarna partija Srpske SNSD-e, predložiće predsjednika skupštinskog Zakonodavnog odbora Svetu Јovanovića, potom Željka Mirjanića i vjerovatno Igora Radojičića, najavljuje šef Kluba poslanika Radovan Višković. Smatra, da bi u ekspertskom timu, između ostalih, trebalo da bude i poslanik NDP-a Dragan Čavić, te profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Mile Dmičić. I dok se obrisi Tima tek naziru, Narodnoj skupštini od srpskih udruženja, stiže bezrezervna podrška u borbi za odbranu Dana Republike. Istovremeno moguća odluka Ustavnog suda BiH već izaziva reagovanja.

Јedinstvo političkih partija iz Republike Srpske pretočeno u Deklaraciju u odbrani dana Republike, ozbiljan je i nepokolebljiv politički stav o očuvanju temeljnog datuma Srpske.

Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“ kako saopštavaju, baš kao i svi građani u Republici, sa velikom zabrinutošću prate najnovija negativna politička zbivanja u BiH kojima je glavni vinovnik upravo Bakir Izetbegović.

"Hoćemo da vjerujemo da Izetbegović nije svjestan svojih postupaka i posljedica koje će proizvesti, jer kako drugačije objasniti da zanemaruje činjenicu da time zadaje snažan udarac BiH za koju se deklarativno, snažno zalaže.“

Podsjećaju stvaraoci, ali i veterani Srpske, i Izetbegovića i međunarodne predstavnike, na istorijsku činjenicu – da je Srpska stvorena 9. Јanuara isključivo voljom srpskog naroda, baš kao što je i Federacija stvorena voljom druga dva naroda, te da je politika nametanja volje srpskom narodu već jednom, u prošlosti, doživjela poraz. Stoga kao najbitnijim apostrofiraju, jedinstvo vladajućih partija i opozicije - iskazano u Parlamentu.

U Dejtonu je Srpska potvrdila državno-pravni integritet, status, istorijsku izvornost i utemeljenje. Zato, upitnim učiniti 9. januar, značilo bi i raspakovati Dejtonski sporazum. Na to upozorava i bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, koji tvrdi da Zakon o praznicima Srpske ne vrijeđa osjećaje drugih naroda:

"Oni žive u toj Republici Srpskoj, oni primaju plate u toj RS. Јednostavno Republika Srpska je realnost. Ukoliko sud prihvati apelaciju Bakira Izetbegovića, implikacije su vrlo ozbiljne oko rješavanja pitanja unutrašnjeg uređenja BiH".

Ne prejudicirajući odluku Ustavnog suda, bošnjački ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka konstatuje da Ustav BiH ne predviđa sankcije za slučaj da Izetbegovićeva apelacija bude prihvaćena, a deklaracija Parlamenta Srpske ispoštovana.

"Nastupiće jedna vrlo neobična situacija kao što je naprimjer se desilo u vezi sa slučajem Sejdić – Finci gdje je Tužilaštvo BiH pokrenulo neke istražne radnje", kaže Trnka. 

I nije Tužilaštvo pronašlo krivca, već još jednom dokazalo paralizu pravnog poretka u BiH. Bila je to jedina istraga zbog nesprovođenja odluka Ustavnog suda BiH. Okončana je na pokušaju, a u arhivu Ustavnog suda skupljeno ih je 89. Među njima odluke o vraćanju vojnih stanova prijeratnim vlasnicima, o isplati penzija po mjestu gdje su zarađene, o nestalim licima u poslednjem ratu i statusu grada Mostara.... Treba li reći da je za sprovođenje ovih odluka bila zadužena vlast u Sarajevu. I tada OHR nije reagovao. Nakon Deklaracije Parlamenta Srpske, jeste! To srpski političari tumače dvostrukim aršinima.

"Treba već konačno i oni da shvate, da bilo kakve napore koje žele da upotrijebe s ciljem da derogiraju značaj RS kao sada već države neće moći sigurno proći", kaže Staša Košarac. 

A kako će proći još jedan u nizu pokušaja Bakira Izetbegovića da od Srpske otrgne dio nadležnosti ili izvornosti? Presuđivaće između ostalih Izetbegovićeve dojučerašnje stranačke kolege a sada sudije Seada Palavrić i Mirsad Ćeman.