latinica  ћирилица
20/04/2015 |  20:33 | Autor: RTRS

Etno selo u Ljubačevu spremno za prve turiste (VIDEO)

Etno selo i muzej "Ljubačke doline", u kojem će biti postavljeni predmeti iz etnološke, minerološke i prirodnjačke zbirke brdsko-planinskog prostora okoline Banjaluke otvoreno je u Ljubačevu kod Banjaluke.
Ljubačevo - etno selo - Foto: RTRS
Ljubačevo - etno seloFoto: RTRS

Uz ostale turističke atrakcije na području grada, uključujući Osmaču i kanjon Vrbasa, etno selo predstavlja turistički potencijal mjesne zajednice Ljubačevo, ali i grada Banjaluka.

Ideja za nastanak etno-sela nastala je iz ljubavi prema nekadašnjem načinu života, antikvitetima, a njegova izgradnja je počela prije sedam godina. Selo čini tridesetak objekata i oko 5.000 eksponata, a samo neki od njih su starinska kuća s ognjištem, kovačnica, stolarska radionica, ambari, konak.

Nedeljko Branković, vlasnik etno sela "Ljubačka dolina", kaže da je namjeru o osnivanju etno sela počeo da pretvara u stvarnost prije sedam godina tako što je sve prikupljene predmete poželio da izloži na jednom mjestu.

I mještani Ljubačeva vjeruju da bi razvoj etno sela pomogao razvoju seoskog turizma na ovom području.

Gradska uprava i Turistička organizacija grada obećali su da će se uključiti u ovaj projekat kako bi se čitavo područje moglo svrstati u turističku kartu Banjaluke.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je bilo više pokušaja farmiranja etno sela na području grada, ali da je ovaj prvi koji je realizovan na dobar način zbog čega je i dobio podršku Turističke organizacije i grada Banjaluka.

Ostoja Barašin, direktor TO Banjaluka, rekao je da je ovo početak rada na uređenju čitavog prostora Ljubačeva i Ljubačke doline, a to podrazumijeva i pećinu Ljubačevo, stećke i crkvu brvnaru.

Prve goste iz inostranstva etno selo očekuje 26. aprila kada je predviđena posjeta turista iz Poljske.