latinica  ћирилица
21/04/2015 |  08:11 | Autor: Agencije

Kapetan broda s migrantima optužen za ubistvo (VIDEO)

Italijanske vlasti uhapsile su kapetana i jednog člana posade broda koji je potonuo sa stotinama migranata u blizini obale Libije prije tri dana.

Dvojica muškaraca zadržani su pod sumnjom da su umiješani u krijumčarenje ljudi. Oni su stigli na Siciliju kasno sinoć u grupi od 27 preživjelih. Prema posljednjim podacima UNHCR-a, poginulo je oko 800 ljudi.

Hapšenja su izvršena nakon što je EU objavila paket mjera u pokušaju da ublaži krizu sa migrantima u Sredozemnom moru, prenio je Bi-Bi-Si.

Operacija potrage i spasavanja biće pojačana, kao i kampanja uništavanja brodova koji pripadaju krijumčarima.

Italijanski ministar za infrastrukturu Gracijano Delrio izjavio je da je tužilac sa Sicilije naredio hapšenje dvojice muškaraca koji su stigli u lokalnu luku na brodu obalske straže.

Ostali zvaničnici rekli su da je kapetan državljanin Tunisa, dok je drugi uhapšeni, njegov prvi pomoćnik, iz Sirije.

Pokrenuta je istraga o ubistvu iz nehata.

U brodolomu stradalo 800 ljudi

U pomorskoj nesreći u Sredozemlju u nedjelju je poginulo 800 ljudi, saopštili su na Siciliji predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije.

- Možemo da kažemo da je poginulo 800 ljudi, rekla je Karlota Sami, portparolka UNHCR-a u Italiji.

Poslije razgovora sa većinom od 27 preživjelih, ovu procjenu je potvrdio i portparol Međunarodne organizacije za migracije Flavio di Đakomo.

Sami je rekla da su izbjeglice u subotu u 8.00 krenule iz Tripolija velikim ribarskim čamcem u kojem je bilo više od 800 ljudi, među kojima i djece od 10 i 12 godina. U čamac se ukrcalo oko 150 Sirijaca, kao i migranti porijeklom iz Eritreje i Somalije.

- Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša, rekla je portparolka UNHCR-a i dodala da su oni odvedeni u prihvatne centre na tom području.

Optužbe za ilegalnu migraciju i ubistvo iz nemara

Kapetan i član posade iz broda optuženi su da su podsticali ilegalnu imigraciju, a kapetan je, takođe, optužen za ubistvo iz nemara, nakon pogibije blizu 800 migranata.

Tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbjeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvredniju imovinu, brodove.

Tužilaštvo iznijelo uzroke prevrtanja broda s migrantima

Tužilaštvo na Siciliji saopštilo je da su dva postupka dovela do prevrtanja broda sa migrantima tokom vikenda, što se smatra najtežom nesrećom ove vrste na Mediteranu.

U saopštenju, tužioci navode da je kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek (27) greškom zabio svoj brod u trgovački brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, a koji je došao radi spasavanja.

Migranti su zatim sami promijenili svoj položaj na brodu, koji je već bio van ravnoteže usljed sudara, prenio je AP.

Tužilaštvo navodi da bilans žrtava još nije poznat, navodeći da su putnici iznijeli podatke da je na brodu bilo između 400 i 950 ljudi, dok ih je prema procjenama posade spasilačkog broda bilo oko 850.