latinica  ћирилица
21/04/2015 |  09:44 | Autor: SRNA

Lukić: Odbrani uskraćeno unakrsno ispitivanje svjedoka

Sudsko vijeće Haškog tribunala u predmetu protiv generala Ratka Mladića ne dozvoljava odbrani da unakrsno ispita svjedoke, tvrdi advokat Branko Lukić, član tima odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Lukić je istakao da tim postupkom sudsko vijeće Haškog tribunala pravi presedan, te da sudije u predmetu protiv generala Mladića mijenjaju pravila u toku suđenja.

"Ovo veće je nekoliko puta pokušalo da promeni pravila koja su važila u predmetu tužilaštva, na štetu odbrane. Ali, mi smo se bunili i do sada smo uspevali da se odbranimo od takvih namera", rekao je Lukić za "Glas Srpske".

On pojašnjava da je prema pravilu "92bis" predviđena mogućnost da neke izjave budu unesene bez unakrsnog ispitivanja, ali da o tome odlučuje Vijeće.

"Tražili smo da unakrsno ispitamo svakog svedoka tužilaštva, ali u svakom pojedinačnom slučaju sud je odbio takav naš zahtev. Više od 100 takvih izjava uvedeno je na njihovoj strani i nijednom nam nije dozvoljeno da unakrsno ispitamo takvog svedoka", naveo je Lukić.

On je napomenuo da u drugim predmetima takva praksa nije postojala.

Prema njegovim riječima, za svjedoke koje odbrana želi da uvede po pravilu "92ter", po kome je predviđeno unakrsno ispitivanje, tužilaštvo se izjašnjava da za njih uopšte nema pitanja.

Lukić je rekao da se često dešavalo da se pravilo brzo mijenja u slučaju kad odbrana postigne uspjeh i koristi neko pravilo u svoju korist.

On je naglasio da je odbrana na velikom gubitku zbog toga što joj nije dozvoljeno unakrsno ispitivanje svjedoka, te istakao da su njihovom klijentu narušena ljudska prava.