latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:19 | Autor: SRNA

Suđenje Čauševiću: Nije došao vještak za DNK analizu

Vještak za biološka vještačenja i DNK analizu u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije Maja Martinović Muk nije se danas pojavila u Sudu BiH na suđenju Harisu Čauševiću zvanom Oks, koji je optužen za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.
Haris Čaušević - Foto: arhiv
Haris ČauševićFoto: arhiv

Predsjedavajući Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH sudija Tihomir Lukes rekao je da se vještak nije pojavila jer je na bolovanju već 15 dana.

U sudnici je prethodno pregledan video-iskaz koji je Mukova dala 9. septembra 2013. godine tokom prvostepenog postupka, kada je rekla da je u pet navrata radila nalaze po naredbi Tužilaštva BiH.

"Vještačeni su tragovi s lica mjesta i to crna pletena kapa, par bijelih rukavica, te odjeća povrijeđene policajke Edine Hindić. Na crnoj kapi su uočeni tragovi nečistoće i izdvojen je materijal za DNK analizu. Dobijeni DNK profil uporedili smo sa DNK profilima osumnjičenih i ustanovljena je podudarnost sa DNK profilom Harisa Čauševića", rekla je tada vještak.

Јedan od Čauševićevih advokata Ifet Feraget ponovio je da Tužilaštvo BiH nije dostavilo sve dokaze niti naredbe na osnovu kojih je Mukova sačinila nalaze.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da odbrana nije željela danas preuzeti ovjerene kopije, dokaze koje traži danima, i ostala je pri zahtjevu da im budu dostavljeni originali.

Čaušević je rekao da ne vjeruje ni u kakav sadržaj dok ne vidi originalni dokument jer je, kako je naveo, "Čamparin brat ministar, koji kod sebe ima sve pečate".

Čampara je ostao pri prijedlogu da Čauševiću bude produžen pritvor jer smatra da bi on, ako bi se našao na slobodi, pokušao pobjeći iz BiH s obzirom na prvostepenu presudu i na krivično djelo - terorizam, te da se u tom slučaju ne bi mogao okončati ovaj postupak.

Feraget je rekao da ne postoji nijedan relevantan dokaz koji bi ukazivao da će Čaušević pobjeći, te dodao da on nema nijednu putnu ispravu.

"Neko se očigledno štiti. Zbog sukoba sa pokojnim Sulejmanom Tihićem, Čaušević je postao crna vrana i meta. Sve to skupa je iskorišteno u ovom postupku", naglasio je Feraget.

Statusna konferencija u ovom predmetu biće održana 24. aprila.