latinica  ћирилица
21/04/2015 |  16:37 | Autor: SRNA

Vlada podržava osnivanje dobrovoljnog penzijskog fonda

Vlada Republike Srpske spremna je da pruži institucionalnu podršku osnivanju dobrovoljnog penzijskog fonda, imajući u vidu reference institucija koje su predložene kao suosnivači i važnost ovog projekta za unapređenje penzijskog sistema u Srpskoj, izjavila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.
Vlada RS podržala osnivanje dobrovoljnog penzijskog fonda - Foto: SRNA
Vlada RS podržala osnivanje dobrovoljnog penzijskog fondaFoto: SRNA

Cvijanovićeva je na današnjem sastanku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, Skupne pokojninske družbe iz Slovenije i Penzijskog rezervnog fonda Srpske, kojem je prisustvovao i ministar finansija Zoran Tegeltija, navela da će se u narednom periodu raditi na definisanju daljih koraka, da bi se stvorili uslovi za realizaciju i konkretizaciju ove investicije.

Ocijenjeno je da u Srpskoj postoji zakonski okvir kojim se uređuje organizovanje i upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, te osnivanje, djelatnost i obaveze društva za upravljanje takvim fondovima, saopšteno je iz Vlade.

Ovaj sastanak je nastavak pregovora koji PREF vodi sa predstavnicima EBRD i slovanačćke grupacije, koji bi osim PREF, trebalo da budu suosnivači Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

Predstavnici EBRD-a, PREF-a i Skupne pokojninske družbe istakli su da će, između ostalog, osnivanjem prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Srpskoj biti omogućeno građanima da dodatno štede da bi, osim penzije, primali i penziju iz dobrovoljnog penzijskog fonda, a najveći efekat imaće osiguranici koji od početka radnog staža počnu sa uplatama.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o praksama koje su uspostavljene u regionu u vezi sa funkcionisanjem dobrovoljnih penzijskih osiguranja, te stepenu razvijenosti drugog i trećeg stuba penzijskog osiguranja u zemljama okruženja.