latinica  ћирилица
21/04/2015 |  17:54 | Autor: SRNA

Tuzla: Regionalni energetski forum

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Reuf Bajrović rekao je da je energetika u vrhu prioriteta Vlade i da je FBiH načinila neke vrlo važne korake u adaptaciji svog energetskog sistema i tržišnih mehanizama prema međunarodnim zahtjevima.

Bajrović je, na otvaranju Regionalnog energetskog foruma Tuzla - REF 2015, naglasio da Ministarstvo setom energetskih zakona koji su na snazi i onih koji su u završnoj fazi donošenja, stvara pretpostavke za strateški pristup i uspostavljanje prioriteta u provođenju reformi u energetskom sektoru i u potpunosti korespondira sa glavnim ciljevima Energetske zajednice u pravcu kreiranja stabilnog regulatornog i tržišnog okvira kojim bi bilo obezbijeđeno da energija bude dostupna svim građanima na održiv, siguran i konkurentan način.

On je naglasio je da je skup uspio okupiti znatan broj uvaženih gostiju, čije će znanje i reference doprinijeti FBiH i BiH da dođu do željenih reformi koje su, osim usmjerenosti na osnovni cilj, a to je ispunjenje međunarodno preuzetih obaveza i opredjeljenja definisanih kroz međunarodne sporazume i ugovore, usmjerene i na bezbjednost u snabdijevanju, održivost i razvoj kapaciteta i institucionalno jačanje.

Iz Vlade FBiH saopšteno je da se Forum održava jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem renomirani stručnjaci diskutuju o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija i pravcima razvoja energetike uopšte.

Održavanje REF 2015 predstavlja početnu aktivnost u procesu kreiranja regionalne platforme za koordinaciju energetske tranzicije.

Poseban fokus ovogodišnjeg REF-a biće stavljen na energetske politike i na Treći paket reforme tržišta mrežnih energenata - električne energije i gasa, te strategije, planove i investicije u elektroenergetskom sektoru.

U radu Foruma učestvovaće ključni akteri energetskog sektora - donosioci političkih i poslovnih odluka, predstavnici regulatornih agencija, stručne i naučne zajednice, međunarodnih institucija i razvojnih agencija, nevladinih organizacija i posebno industrije (kompanija u sektoru, proizvođača opreme, te inženjering i konsalting firmi) i finansijskih institucija.