latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:18 | Autor: TANЈUG

Kurdska stranka: Sultanova noćna mora za Erdogana

Vodeća kurdska stranka u Turskoj objavila je politički program za parlamentarne izbore 7. juna, poručivši da će on za predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana biti - "sultanova noćna mora".
Kurdi protestuju u Turskoj - Foto: AP
Kurdi protestuju u TurskojFoto: AP

 
Kopredsedavajuća Narodne demokratske stranke  Figen Јuksekdag, objavljući program zajedno sa kopredsedavajućim Selahatinom Demirtasom, rekla je pristalicama da će taj program biti sultanova noćna mora, ali san za sve ljude u Turskoj.

Redžep Tajip Erdogan, koji je dominantna figura u političkom životu Turske više od deceniju, prvo kao premijer, a sada kao predsjednik, često se pominje kao "sultan" po nekadašnjim otomanskim vladarima, prema kojima izražava divljenje, prenio je AFP.

Kopredsedavajući HDP Demirtas, pozdravio je okupljene na kurdskom jeziku, i pozvao na novi početak. "Mi možemo da izgradimo potpuno novu Tursku samo kroz radikalnu transformaciju", poručio je on.

Osim glasova Kurda, HDP nastoji da se obrati sekularnim Turcima svojom ljevičarskom porukom, većim pravima žena i gej populacije.

"Mi poručujemo homofobičnom razmišljanju koje ne priznaje ni jednu boju sem crne i bijele... da prihvati svoje boje", dodala je Јuksekdag.

Stranka HDP, koja se nalazi na četvrtom mjestu po istraživanju javnog mnjenja, igraće ključnu ulogu na izborima, na kojima vladajuća stranka Pravde i razvoja nastoji da obezbijedi dvotrećinsku većinu kako bi promijenila Ustav i dala predsjedniku puna izvršna ovlašćenja.

HDP će pokušati da po prvi put pređe prag od deset odsto glasova, potreban za ulazak jedne stranke u turski parlament.