latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:44 | Autor: SRNA

Brisel: Usvojena zajednička izjava premijera zapadnog Balkana

U Briselu je završen samit "zapadnobalkanske šestorke" uz poruku komesara EU Јohanesa Hana da je postignut dogovor o jezgru transportne mreže za region.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa komesarkom EU za transport Violetom Bulc najavio da je EU spremna da do kraja ove godine izdvoji 130 miliona evra iz IPA (pretpristupnih) fondova. Kako je rekao, ta cifra će višestruko porasti tokom sledećih godina.

"Ali ne treba zaboraviti da je transport jedna stvar, a sve što je u vezi sa energijom jeste nešto drugo", rekao je komesar i najavio da u Briselu i na tom području očekuju napredak i konkretne prijedloge.

Bulcova je rekla da je konferencija događaj od izuzetne važnosti ne samo za region već i za EU. Dodala je da će 2030. godine regionalna transportna mreža Zapadnog Balkana biti potpuno integrisana sa transportnom mrežom EU.

Premijeri zapadnog Balkana

Premijeri zemalja zapadnog Balkana i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić danas su na sastanku u Briselu usvojili zajedničku izjavu o centralnoj infrastrukturnoj mreži i prioritetnim projektima.

Zajedničkom izjavom ponovo se potvrđuje zalaganje za povezanost, dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evropske integracije, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Istaknuto je zalaganje za pospješivanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti koji predstavlja jedan od zajedničkih instrumenata za usklađivanje sa evropskim standardima i ispunjavanje kriterijuma pristupa EU, a sam proces, kako se navodi, trebalo bi da donese jasne koristi građanima zapadnog Balkana još i prije pristupa.

Zajedničkom izjavom se izražava snažna posvećenost "berlinskom procesu" i ističe da su premijeri i dalje usredsređeni na osiguravanje da Samit, koji će biti održan 27. avgusta 2015. godine u Beču, da konkretne rezultate na osnovu konkretnih investicionih projekata.

"Priznajemo da je poboljšanje povezanosti u našem regionu, kao i sa EU, ključan faktor za rast i radna mjesta na zapadnom Balkanu. Prihvatamo da će za ovu zajedničku ambiciju biti potrebno naše lično zalaganje i liderstvo", navodi se u izjavi.

Uz napomenu da u EU centralna mreža povezuje sve glavne gradove, glavne ekonomske centre i glavne luke, istaknuto je da njeno proširenje na zapadni Balkan omogućava ubrzavanje političkih i regulatornih reformi, te fokusiranje aktivnosti i investicija na ključnim koridorima i međuvezama.

"Dogovorili smo se da centralna transportna mreža za zapadni Balkan bude naznačena na priloženim mapama. U dodatku, željeznički Koridor osam biće razmatran, uključujući i putem mogućeg finansiranja pripremnih studija, detaljnih usklađivanja, projektovanja i obrazloženja, s ciljem njegovog uključivanja u centralnu mrežu tokom pregleda 2023. godine", navodi se u izjavi.

Premijeri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH prihvataju da nacionalne investicione komisije moraju bez odlaganja uspostaviti mrežu prioritetnih investicija po sektorima, jer je to preduslov za dobijanje podrške iz IPA-e dva za investiciono kofinansiranje.

"Mreže projekata po sektorima trebaju odražavati činjenicu da su projekti Energetske zajednice važan dio naše agende povezivanja", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici su se obavezali da će utvrditi i bez odlaganja raditi na svim potrebnim mjerama, kao što su regulatorna pitanja, skraćivanje prekograničnih procedura, a što bi moglo dovesti do neposrednih koristi od povezivanja za šest učesnica, zemalja zapadnog Balkana i to po razumnoj cijeni.

Izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i premijera Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, samoproglašenog Kosova usvojena je u prisustvu evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana, evropskog komesara za transport Violeta Bulc, te generalnog sekretara Regionalnog savjeta za saradnju Gorana Svilanovića.