latinica  ћирилица
22/04/2015 |  07:52 | Autor: Agencije

Banjaluka obilježava 70. godina od oslobođenja (VIDEO)

Banjaluka danas obilježava 70 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je, sedam decenija kasnije, Banjaluka moderan evropski grad, prepoznatljiv regionalni centar, bezbjedna, humana i urbana sredina.

- Banjaluka je politički, administrativni, sportski i kulturni centar Republike Srpske, rekao je Gavranović.

Brojnim manifestacijama, koje je grad organizovao u saradnji sa gradskim organizacijama, sportskim i ustanovama kulture, te nevladinim udruženjima, tokom cijelog aprila obilježava se ovaj značajan jubilej.

Svečanim prijemom za delegacije prijateljskih i partnerskih gradova, počelo je obilježavanje 22. aprila - Dana grada.

Predstavnici devet gradova Kajzerslauterna, Temišvara, Novog Sada, Velenja, Pule, Kumanova, Subotice, Novog Mesta i  Kranja prisustvovali su prijemu, dok se u popodnevnim časovima očekuje i dolazak delegacije iz Zagreba.

Banja Luka njeguje saradnju sa brojnim gradovima, a prema riječima gradonačelnika sa nekim od njih saradnja je intenzivirana u posljednjih nekoliko godina.

- Ovi susreti i jesu prilika da razgovaramo sa delegacijama gradova kako da poboljšamo saradnju i uslove života naših građana. Zato zahvaljujem prijateljima koji su ovom prilikom došli da sa nama podijele radost praznika, rekao je je gradonačelnik.

Svečani prijem za delegacije prijateljskih i partnerskih gradova (Foto: Srna)

Gradonačelnik Kumanova, Nikolae Robu izrazio je zahvalnost na pozivu da dođe u Banju Luku.

- Takođe, želim da poželim građanima Banje Luke sreću, uspjeh i prosperitet sa  nadom da će ovaj otvoreni odnos između Grada Banja Luka i Temišvara doprinijeti našoj budućoj saradnji i partnerstvu. Imamo odlične uslove za saradnju i zato moramo sarađivati, naglasio je Robu.

U ime grada Novog Sada, čestitke je uputio gradonačelnik Miloš Vučević. On je kazao da prošle sedmice Novi Sad posjetila delegacija Univrziteta iz Banje Luke, gdje je došlo do saradnje dva studentska parlamenta.

Zamjenik gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci istakla je da je veseli to što su i ove godine u Banjaluci i izrazila nadu da će se ovi kontakti biti iskorišteni za uspostavljanje nekih konkretnih projekata.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović položila je vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a i izrazila očekivanje da će i u buduće ovaj dan biti obilježavan sa velikim dostojanstvom.

- Danas je dan kada proslavljamo slobodu i pobjedu nad strašnim zlom koje je zadesilo čovječanstvo. I, iako se to desilo davno, treba da budemo svjesni svih onih stabilizacijskih vrijednosti koju nosi jedna ovakva pobjeda, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva položila vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a (Foto: Srna)

Vijence na Spomenik palim borcima NOR-a položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Dragan Likač i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, narodni poslanici u parlamentu Republike Srpske, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Vijence su položili i predstavnici SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, Republičke i gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih lica, Boračke organizacije Republike Srpske i grada Banjaluke, te predstavnici političkih partija i delegacija gradova prijatelja iz Kajzerslauterna.

Na spomenik palim borcima NOR-a vijence su položili i delegacije Saveza logoraša Republike Srpske, gradskog odbora SUBNOR-a iz Beograda, Podgorice i Herceg Novog, te predstavnici Društva "Јosip Broz Tito" i Udruženja rezervnih vojnih starješina Banjaluka.

Povodom Dana grada danas su položeni vijenci i na Spomen-kosturnicu na Novom groblju, na spomenik palim borcima na Banj-brdu, na groblju "Sveti Pantelija", na spomenik žrtvama logora Јasenovac, te Spomen-obilježje "12 beba".

Za građane i goste Banjaluke ove godine je prvi put pripremljena rođendanska torta.

Rođendanska torta (Foto: Srna)

Tortu je simbolično presjekao gradonačelnik Slobodan Gavranović, izrazivši očekivanje da će ovo postati tradicija.

- Nema slavlja i slave bez torte, i dan slobode je dan rađanja Banjaluke. Ovo je prigoda koju smo iskoristili da pokažamo umijeće naših ugostitelja u pripremanju velike gastronomske ponude, istakao je Gavranović.

Direktor Turističke organizacije grada Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da se ove godine slavi sedam decenija od oslobađanja Banjaluke, te da se ovaj jubilej obilježava na poseban način.

Centralni događaj - svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručene nagrade najuspješnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama biće održana sa početkom u 18.00 časova.

Skupština grada Banjaluka donijela je odluku da nagrada "Ključ grada Banjaluka" sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" ove godine bude uručena prvom teniseru svijeta, Novaku Đokoviću - kao poseban vid priznanja za humana djela.

Nagrada "Zlatni grb grada Banjaluka" biće uručena Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Banjaluka za doprinos u humanitarnom radu i saradnji sa drugim organizacijama.

"Plaketa grada Banjaluka" biće uručena muzičaru Momiru Nikiću za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture, Udruženju porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" za izuzetna humana djela, dugogodišnjem radijskom spikeru i uredniku Milanu Hajdukoviću za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i kulture, privredniku Marinku Umičeviću za izuzetna ostvarenja u oblasti privrede i humanosti i Udruženju "Mozaik prijateljstva" za izuzetna humana djela.

Nagrade grada Banjaluka mladima biće uručene atletičarki Vladani Gavranović kao poseban vid priznanja za rad u oblasti sporta i fizičke kulture i za humani rad i inovatoru Radošu Budiši, kao poseban vid priznanja za rad u oblasti stvaralaštva i inovacija.