latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:25 | Autor: TANЈUG

Moskva: Intenzivni rusko-srpski odnosi

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je odnose Rusije i Srbije u 2014. godini kao intenzivne.

Odnosi su kulminirali posjetom ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu prošlog oktobra, navelo je ministarstvo.

U godišnjem izvještaju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da su u 2014. "rusko-srpski kontakti bili intenzivni, a rezultovali su posjetom predsjednika Putina Beogradu 16. oktobra 2014. povodom proslave 70. godišnjice oslobađanja srpske prestonice od nacističke okupacije".

"Dosljedni stav Srbije da se ne pridružuje uvođenju sankcija protiv Rusije je omogućio značajno povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište", istaklo je rusko Ministarstvo, a prenijela je agencija Tass.

U izvještaju objavljenom na sajtu ruskog MSP se takođe navodi da su odnosi Rusije i nekih članica Evropske unije i dalje na pragmatičnom nivou uprkos sankcijama.

"Njemačka je otvorena prema pragmatičnom dijalogu kad je riječ o najvažnijim državnim pitanjima, uprkos tome što se pridružila inicijatorima oštre anti-ruske politike u kontekstu ukrajinske krize", stoji u dokumentu.

Kad je riječ o Britaniji, događaji u Ukrajini su rezultovali praktičnim zamrzavanjem gotovo svih kanala zvanične bilateralne saradnje sa tom zemljom, navelo je rusko Ministarstvo.

U izvještaju stoji i da, iako je uskladila svoju politiku sa politikom EU, Austrija je i dalje jedna od protivnica dugoročnog sukoba sa Rusijom i pooštravanja sankcija.