latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:43 | Autor: Politika

FBI izmišljenim dokazima slao u smrt

Forenzičari su lažno svjedočili u slučajevima protiv nekoliko stotina ljudi od kojih je 14 sudski ubijeno ili je preminulo u ćeliji.

Federalni istražni biro 20 godina je slao osumnjičene na doživotnu robiju ili električnu stolicu na osnovu fabrikovanih dokaza, svjesno preuveličavajući značaj i vjerodostojnost mikroskopske analize vlasi pronađenih na mjestu zločina.

“Vašington post“ je saznao da su bezmalo svi forenzičari vladinog tijela lažno svjedočili na skoro svakom suđenju za teška krivična djela, poput silovanja i ubistva. Elitna agencija za istraživanje zločina i Ministarstvo pravde priznali su da je pisanje prestoničkog dnevnika – tačno.

List se poziva na izvještaj koji je sastavila sama vlada na osnovu revizije nekoliko stotina slučajeva između 1980. i 2000. FBI je izmišljao dokaze u korist tužilaštva uključujući 32 suđenja koja su se završila izricanjem smrtne presude.

Među njima je i 14 zatvorenika nad kojima je već izvršena egzekucija ili su preminuli u ćeliji. To ne znači da su oni i stvarno bili nevini, ali su njihovu sudbinu vjerovatno zapečatili zaposleni u zgradi “DŽej Edgar Huver“ u Vašingtonu.

Čak 26 od 28 vještaka pozivalo se na izmišljene dokaze. Izvještaj je pokazao da su oni preuveličavali vjerodostojnost svojih saznanja, koja su se pokazala netačnim u 96 odsto slučajeva (u 257 od 268 suđenja). Vlada je ponovo pregledala dokaze nakon brojnih pritužbi kažnjenika i nevladinih organizacija kao i pisanja medija. Upravo je “Vašington post“ prije tri godine skrenuo pažnju na problem kada je objavio priču o trojici nevinih osuđenika i stotine drugih sličnih slučajeva. FBI i ministarstvo su saopštili da “uzimaju u obzir sve optužene koji su pogođeni“ i da više neće praviti takve greške.

Država je već oslobodila četvoricu uhapšenih za koje se ispostavilo da su poslati iza rešetaka samo na osnovu laboratorijske analize FBI. Јedan od njih je Klivlend Rajt, koji je pušten kući prošle godine, poslije 28 godina provedenih u ćeliji za ubistvo koje nije počinio. Posvetio se borbi za prava sapatnika i čeka odštetu za grešku države zbog koje je pola života ispaštao za tuđ zločin.

Po Rajta je bilo kobno što je sud kao neupitni dokaz uzeo analizu kose pronađene pored tijela žrtve. Stručnjaci koji su govorili za “Post“ kazali su da je ova praksa bila “potpuna katastrofa“ jer se mikroskopskim ispitivanjem ne može potvrditi da li vlas pripada izvjesnoj osobi ili je samo veoma slična kosi nekog drugog. FBI je poslije 2000. osavremenio pristup uključujući DNK analizu, ali je priznao da sve do 2012. njegovi laboratorijski nalazi nisu bili sasvim naučno potvrđeni.

Ovo će biti argument više u rukama američkih organizacija koje se zalažu za ukidanje sudskih egzekucija. Izvršena smrtna kazna ne može se ispraviti kada se ispostavi da je čovijek nevin, što se često dešava. Novo priznanje o greškama i lažiranju dokaza vjerovatno će dovesti do više stotina žalbi osuđenih za najteža krivična dijela. Vlada je obavjestila tužilaštva u 46 država i gradu Vašingtonu da preispitaju dokaze i odluče da li će ponoviti procese. Ne očekuje se da će se to dogoditi u svim slučajevima jer je svjedočenje federalnih vještaka katkad bio samo sporedni dokaz.