latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:57 | Autor: TANЈUG

Vučić: Dobra atmosfera, skroman napredak

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć nakon nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa sa predstavnicima Prištine da su razgovori protekli u konstruktivoj atmosferi i da je ostvaren skroman napredak.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

On je sljedeću rundu najavio za maj.

- Ovo je bio dobar dan za razgovor, rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatne runde razgovora u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini.

On je rekao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je riječ o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji.

- Јedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa, objasnio je Vučić dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.

Vučić je kazao da je bilo riječi o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sljedeće runde dijaloga.

- Pokušaćemo da nađemo neki zajednički teren, rekao je Vučić.

On je naglasio da je bilo riječi o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da tu, nažalost, nije nađen zajednički jezik.

Sem toga, dodao je, pričalo se i o energetici, telekomunikacijama i primjeni dogovora o civilnoj zaštiti.

- Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na sjeveru Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu, rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, istakao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim dijelom nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa sjevera Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

- To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona, poručio je Mustafa.

On je ukazao da će radne grupe sljedećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

Mogerini: Konstruktivan sastanak

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je ,po završetku razgovora dvije delegacije, da su dvije strane razmotrile napredak u primjeni postignutih dogovora, posebno sporazuma o pravosuđu i dogovora o civilnoj zaštiti.

Ona je na svom Tviter nalogu ocijenila da je sastanak bio konstruktivan.

U saopštenju poslije sastanka se navodi da su dvije delegacije razmijenile mišljenja o energetici, telekomunikacijama i uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Dogovoreno je da budu preduzeti konkretni koraci u periodu do sljedećeg sastanka.