latinica  ћирилица
22/04/2015 |  08:59 | Autor: BETA

Pad Njemačke koji niko nije očekivao

Povjerenje investitora u Njemačkoj palo je u aprilu prvi put u posljednjih šest mjeseci, pokazujući da je slab globalni rast uticao na raspoloženje ulagača.

Pomno praćeni indeks povjerenja investitora kog izračunava ZEV pao je ovog mjeseca na 1,5 poena na 53,3 poena, razočaravši analitičare koji su prognozirali rast indeksa na 55,3, prenosi agencija Frans pres.

"Njemačka ekonomija je u dobrom stanju. Stabilno tržište rada i plate u porastu jačaju povjerenje i podstiču domaću potrošnju. Ipak, trenutna slabost svjetske ekonomije utiče na izvoz i umanjuje vjerovatnoću daljnjeg jačanja nemačke privrede ", rekao je predsjednik ZEV-a Klemens Fist.

Njemačka privereda dosta zavisi od izvoza automobila i industrijskih mašina. BDP Njemačke porastao je u posljednjem tromjesečju za relativno solidnih 0,7 odsto u odnosu na prethodno.

ZEV formira ineks na osnovu odgovora analitičara i investitora na pitanja o njihovom mišljenju o trenutnoj privrednoj situaciji u Njemačkoj, kao i očekivanjima za predstojeće mjesece.

Podindeks koji mjeri trenutnu ekonomsku situaciju porastao je za 15,1 poen na 70,2 poena u aprilu, što je najviši nivo od jula 2011.