latinica  ћирилица
22/04/2015 |  10:53 | Autor: SRNA

Irinej: Hrišćani zločin moraju da oproste, ali ne i da zaborave (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas da zločin u Јasenovcu hrišćani moraju da oproste, ali da to stradanje ne smije da bude zaboravljeno.
Patrijarh Irinej u Јasenovcu - Foto: SRNA
Patrijarh Irinej u ЈasenovcuFoto: SRNA

"Moramo da oprostimo jer smo hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo radi nas samih, naših predaka, ali i da bi se zločinci postideli i povukli", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu služio svetu arhijerejsku liturgiju u pomen žrtvama logora Јasenovac, povodom obilježavanja 70 godina od proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, koji se dogodio na današnji dan 1945. godine.

On je pozvao vjernike da se pomole za sve žrtve strašnog stradanja u ovom logoru i dodao da je Gospod dao vječni blagoslov jasenovačkim mučenicima.

- Zločinci nisu svesni šta su činili, a mi nismo pozvani da sudimo i nećemo to da činimo, nego ostavljamo pravednom Bogu, zaključio je patrijarh srpski Irinej, koji je uputio molitvu da se zlo i stradanje, kakvo je bilo u logoru Јasenovac, više nikome i nigdje ne desi.

U obraćanju vjernicima, patrijarh je naglasio da ne smiju biti zaboravljeni ljudi koji su na današnji dan izvršili proboj iz logora Јasenovac.

- Neka je blagoslovena ova zemlja natopljena krvlju, prepuna ljudskog jada i neka je slava svetim mučenicima jasenovačkim, istakao Irinej i naglasio da na svakom mjestu u Јasenovcu govori bol, patnja i majke koje su doživjele svoju i tragediju svoje djece, te mnoge druge žrtve koje su umorene maljem i nožem, mučene glađu i žeđu zbog svog imena i vjere.

- Moramo da se sećamo strašnih stradanja, od kojih je najstrašniji lelek i vrisak djece, koja su ni kriva ni dužna otimana od svojih majki, a onda na najsvirepiji način ubijana. Onda se pitamo ko smo mi, jer takvog čoveka koji čini takve zločine Gospod nije stvorio, poručio je srpski patrijarh.

Arhijerejsku liturgiju u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovacu sa patrijarhom Irinejem služilo je više arhijerera Srpske pravoslavne crkve.

Liturgiji je prisustvovao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća /Zagreb/ Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske Dragan Davidović, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i brojni vjernici Eparhije slavonsko-pakračke i drugih.

ČUBRILOVIĆ: ЈASENOVAČKE ŽRTVE NE SMIЈU BITI ZABORAVLjENE

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Јasenovac mjesto na kojem se treba sjetiti svih nevino stradalih jasenovačkih žrtava, ali i mjesto kome se treba vraćati i koje ne smije biti zaboravljeno.

- Hrišćanski je praštati, ali ovo sigurno opominje i sve generacije treba da se sjećaju, da znaju šta se desilo, da se to ne bi ubuduće događalo, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je prije dva dana u Donjoj Gradini u Srpskoj obilježeno 70 godina od velikog srpskog stradanja u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Čubrilović je rekao da srpski narod i sada ima problema i naglasio da njih treba da rješava uz najbolje susjedske odnose i međusobnu saradnju. On je poručio da, zbog toga, danas prisustvuje obilježavanju 70 godina od proboja jasenovačkih logoraša koji se dogodio na današnji dan 1945. godine.