latinica  ћирилица
22/04/2015 |  11:54 | Autor: SRNA

Košarac: Mektić da se zainteresuje za procesuiranje ubistava u I. Sarajevu

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izrazio je očekivanje da će ministar bezbjednosti Dragan Mektić biti zainteresovan za rezultate dosadašnje istrage u vezi sa ubistvima u Istočnom Sarajevu i podstaći Tužilaštvo BiH da, u najkraćem mogućem roku, procesuira izvršioce i nalogodavce tih najtežih krivičnih djela.

Košarac je naveo da je Mektić u nekoliko izjava rekao da "niko neće biti zaštićen, preskočen ili zaobiđen, da će se ući u svaki predmet, te da je konačno došlo vrijeme da se počnu procesuirati lica odgovorna za mnoga politička ubistva".

- Ako sam Vas ispravno citirao, vjerujem da to znači da ćete se, zajedno sa Tužilaštvom BiH, ozbiljno pozabaviti i slučajevima ubistava Srđana Kneževića, Riste Јugovića i Željka Markovića, koja su se, kako Vam je vjerovatno poznato, desila u periodu od avgusta 1998. do septembra 2002. godine u Istočnom Sarajevu, istakao je Košarac u otvorenom pismu upućenom Mektiću.

Košarac je naveo da to od Mektića sigurno očekuju i porodice ubijenih, koje više od jedne decenije čekaju pravdu.

On je podsjetio da je, kao delegat u Domu naroda parlamenta BiH, 29. aprila prošle godine postavio delegatsko pitanje Tužilaštvu BiH u vezi sa pomenutim ubistvima i da na to pitanje nikada nije dobio zvaničan odgovor.

- Moje pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u vezi s ovim slučajevima shvaćeno je kao prijava i proslijeđeno je disciplinskom tužiocu VSTS-a, koji me, takođe, nije obavijestio o bilo kakvim aktivnostima koje je preduzeo protiv tužioca ili tužilaca nadležnih za ove slučajeve, dodao je Košarac.

On je naglasio da je u direktnim kontaktima sa predstavnicima VSTS-a BiH dobio potvrdu da su predmeti ubistva Riste Јugovića i Željka Markovića od marta 2006. godine u nadležnosti Tužilaštva BiH, koje, izgleda, nema namjeru da ove slučajeve pokrene s mrtve tačke, uprkos kredibilnim informacijama da u policijskoj istrazi o tim slučajevima postoje značajni pomaci.

Košarac je naveo da su takve informacije još u novembru 2013. godine potvrdili i zvaničnici Sipe, saopštivši da su rezultate istrage proslijedili Tužilaštvu BiH.

U otvorenom pismu Košarac je naglasio da je s posebnom pažnjom pratio informacije koje su posredstvom medija plasirane u javnost nakon susreta Mektića sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem početkom mjeseca u Sarajevu.

- Јavni susreti tužioca Salihovića sa srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama isuviše su rijetki da ne bi bili zanimljivi, pogotovo onima koji se godinama bave katastrofalno lošim, rekao bih skandaloznim rezultatima pravosuđa na nivou BiH, posebno kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima. Zbog toga izražavam žaljenje što se, barem prema sadržaju zvaničnih saopštenja nakon sastanka, tužilac Salihović i Vi niste dotakli teme neprocesuiranih ratnih zločina nad Srbima, koja, prema mom mišljenju, predstavlja jednu od ozbiljnih prijetnji stanju bezbjednosti u ovoj zemlji, navodi se u pismu.

Košarac je izrazio žaljenje ako je Mektić, kao zvaničnik Republike Srpske u zajedničkim institucijama, propustio rijetku priliku da Salihovića upozori na nerad, pristrasnost, prikrivanje dokaza i zataškavanje najstrašnijih zločina nad Srbima.

- Žalim ako mu niste prenijeli ogromno nezadovoljstvo porodica ubijenih i nestalih Srba, od kojih neke i duže od dvije decenije čekaju pravdu i tragaju za svojim najmilijim, ističe Košarac.

On je naglasio da ima pravo da sumnja da je Mektić glavnom tužiocu prenio činjenicu da je značajan broj srpskih poslanika u parlamentu BiH očekivao da će se Tužilaštvo BiH barem malo profesionalnije odnositi prema ogromnoj količini ozbiljnih dokaza o umiješanosti Šefika DŽaferovića u prikrivanje i neprocesuiranje zločina nad Srbima, zbog čega već mjesecima poslanici SNSD i DNS bezuspješno traže parlamentarnu raspravu i odbijaju da prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma parlamenta BiH kojima DŽaferović predsjedava.

S druge strane, Košarac je izrazio zadovoljstvo Mektićevim najavama da će se Tužilaštvo BiH, zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i policijskim agencijama koje djeluju u okviru tog ministarstva, ozbiljno pozabaviti organizovanim kriminalom, korupcijom, borbom protiv terorizma i, posebno, sankcionisanjem onih lica koja se nezakonito pridružuju stranim vojnim, paravojnim i terorističkim organizacijama.