latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:04 | Autor: SRNA

Savčić: Nastavak kampanje Tužilaštva BiH protiv Srba

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da objavljivanje spiska Agencije za istrage i zaštitu BiH na kojem se nalazi oko 200 Srba koji su, navodno, počinili ratni zločin tokom rata u opštini Kotor Varoš predstavlja nastavak kampanje Tužilaštva BiH protiv Srba u procesuiranju ratnih zločina.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA


- Veći dio javnosti nije upoznat sa tim da su već cijele opštine i opštinska rukovodstva iz ratnog perioda ovim obuhvaćena, tako da je na djelu procesuiranje policijskih, vojnih i civilnih rukovodilaca opštine Sanski Most, a godinama to traje u Prijedoru i Višegradu, rekao je Savčić Srni.

Kada je riječ o najnovijim dešavanjima u opštini Kotor Varoš, Savčić kaže da je, prema njegovoj procjeni, riječ o određenim predistražnim radnjama, eventualnoj identifikaciji svjedoka i potencijalno osumnjičenih.

- Srbi u Srpskoj konačno moraju upamet, da se organizujemo i počnemo istom mjerom vraćati drugoj strani za njihove zločine nad Srbima. To ne možemo uraditi ukoliko svako ne radi svoj dio posla, nego se svi bavimo politikom, upozorio je Savčić.

Savčić je rekao da je neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima velikim dijelom posljedica srpske neorganizovanosti i propusta.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske na prošloj sjednici usvojila niz zaključaka skupštinskih odbora za bezbjednost i boračko-invalidsku zaštitu kojima se traži izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija na nivou Republike Srpske i BiH.

- Očekujemo da će narednih mjeseci nešto morati da se dešava u vezi sa našim zahtjevima, u suprotnom moraće se donositi neke druge odluke, zaključio je Savčić.

Trivunović: Uznemirujući spisak za saborce

Predsjednik Boračke organizacije Kotor Varoš Gosto Trivunović smatra da je spisak Agencije za istrage i zaštitu BiH na kojem se nalazi oko 200 Srba koji su, navodno, počinili ratni zločin tokom rata u ovoj opštini, uznemirujući za građane i saborce.

- Ovo što su uradili Sipa, Tužilaštvo i Sud BiH je nešto u šta čovjek ne može  da povjeruje, što odudara od svakog prava i pravde, rekao je Trivunović.

On kaže da je za Sipu nemoguće da uhapsi hrvatske i muslimanske zločince za koje postoje tone pisanog i video materijala, kao što su Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, ali je zato moguće hapsiti ljude za koje nema nikakvih argumenata da su počinili ratni zločin.

- Na tom spisku ima mnogo imena naših poginulih i umrlih saboraca, ljudi koji uopšte nisu bili na teritoriji BiH tokom rata, istakao je Trivunović.

On je rekao da Boračka organizacija Kotor Varoša traži od predstavnika institucija vlasti Republike Srpske da što skorije ispitaju rad Sipe, Tužilaštva i Suda BiH, jer se ovako ne može  dalje raditi i jednostrano samo Srbe optuživati i hapsiti za ratne zločine.

- Ako ove institucije nastave ovako da rade, mislim da je potrebno da se pribjegne otkazivanju poslušnosti, zaključio je Trivunović.

"Pres Republika Srpska" objavio je da Agencija za istrage i zaštitu BiH, po nalogu Tužilaštva BiH, već nekoliko mjeseci vodi istragu u vezi sa ratnim dešavanjima u Kotor Varošu i da je sačinila dva spiska na kojima se nalazi oko 200 imena, što je uznemirilo stanovnike ove opštine.

List navodi da je na spiskovima veliki broj pojedinaca koji nisu bili ni na kakvim funkcijama tokom ratnih dešavanja, pa čak i lica koja tokom rata nisu bila, ne samo u Kotor Varošu, već uopšte u BiH.