latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:07 | Autor: SRNA

Lavrov: Podjela Ukrajine nije prihvatljiva

Ukrajina treba da ostane jedinstvena i podjela te zemlje nije prihvatljiva, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: Beta/AP
Sergej LavrovFoto: Beta/AP

"Želimo da u Ukrajini vlada mir. Za to je potrebno sačuvati jedinstvenu i neutralnu Ukrajinu. Ona se ne može cijepati na komade. Da bi Ukrajina ostala jedinstvena, treba da ispuni obaveze u vezi sa decentralizacijom", izjavio je Lavrov u intervjuu ruskim radio-stanicama.

Lavrov je rekao da američki sistem protivraketne odbrane predstavlja jedinstvenu prijetnju po Rusiju, ali da je "Islamska država" u ovom trenutku najveći neprijatelj.

Ruski zvaničnik dodao je da je Moskva polagala velike nade u predsjednika SAD Baraka Obamu, ali su poslije njegovog dolaska na vlast uslijedili "mnogi nelogični ratovi".

"Rusija će sarađivati sa Hilari Klinton, ako ona bude izabrana za predsjednika SAD. Najvažnije je graditi odnose na pragmatičnoj osnovi", rekao je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

On je dodao da Rusija razvija strateško partnerstvo sa Kinom i da je to glavna garancija da će odnosi ove dvije zemlje biti čvrsti i prijateljski.

Lavrov je rekao da Moskva pozdravlja odluku koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom da prekine vojne operacije u Јemenu.