latinica  ћирилица
22/04/2015 |  12:45 | Autor: SRNA

Slovenija: Veto na naftne bušotine?

Slovenija bi mogla da stavi veto na namjere Hrvatske i Italije da crpe naftu i gas iz Јadrana. Resorni ministar Irena Majcen upozorava da bi Ljubljana mogla da uskrati sporne energetske projekte susjednih država, ako se ocijeni da oni imaju negativan uticaj na Sloveniju.

"Iako su susjedne države dužne da nas obavijeste o prekograničnim uticajima tih projekata - one to nisu učinile, što govori da nas ne smatraju jednako vrijednim partnerima kada se radi o investicijama na moru", navodi Majcenova.

Ona namjerava da štiti slovenačko more pred opasnošću od posljedica mogućih ekoloških incidenata, koji se mogu dogoditi prilikom crpljenja nafte sa platformi.

U tom postupku moglo bi da dođe do zagađenja slovenačkog teritorijalnog mora - upozorava Majcenova.

Ako bi investicije Hrvatske i Italije bile nastavljene bez saglasnosti Slovenije, postoji mogućnost da Ljubljana to prijavi EU.

Hrvatska je na traženje Slovenije dostavila studiju o projektu korištenja ugljika i vodonika u Јadranu.

U Sloveniji traje javna rasprava o tome, a nevladina ekološka udruženja smatraju da studija "umanjuje potencijalne ekološke opasnosti", ako se u Јadranu postave nove platforme za naftu i gas.

Slovenačka ekološka udruženja do sada su sakupila 11.000 potpisa za peticiju protiv novih bušotina na Јadranu pod motom "SOS za Јadran - Spasimo zajedničko more".