latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:14 | Autor: SRNA

Cvijanović: Budžetske obaveze se redovno izmiruju

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se budžetske obaveze u Srpskoj, uključujući i plate i penzije, redovno izmiruju, a da je isplata određenih naknada u proceduri.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Bilo je određenih zakašnjenja, ali se sve obaveze po svim stavkama redovno izmiruju, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, odgovarajući na pitanje kakva je situacija sa isplatama naknada prema budžetskim korisnicima.

Ona je dodala da je u prvom kvartalu budžetske godine uvijek nešto slabije punjenje budžeta, ali da se to veoma brzo nadoknadi.

O DETALjIMA PREGOVORA SA MMF-om PO DOLASKU NjIHOVE DELEGACIЈE U BiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će o detaljima aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom biti razgovarano po dolasku delegacije ove finansijske organizacije u BiH.

- Prva posjeta je u Banjaluci, nakon toga se odlazi u Sarajevo i to će biti prilika da se vidi koji su tačno njihovi uslovi, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o novom zakonu o radu, Cvijanovićeva je navela da se o njemu govori još od 2010. godine kada su sindikati, poslodavci i Vlada zajedno dogovorili da će biti rađeno na tom zakonu, ali da se to do sada nije desilo.

- To jeste jedna od stvari koju postavlja MMF, ali kada govorimo uopšte o uslovima MMF-a naša jasna poruka bila je da u reforme ulazimo sa podrškom MMF-a, Svjetske banke, EU, ili bez, zato što je to opredjeljenje Vlade, naglasila je Cvijanovićeva i dodala da je u vezi sa zakonom o radu moguće doći u poziciju u kojoj su svi pobjednici, što znači da zajedno sjednu i poslodavci i sindikati i Vlada

- Nažalost, do toga nije došlo, ne zato što je Vlada nešto propustila da uradi – naprotiv, mi smo se trudili da budemo pouzdan most i za komunikaciju i za razrješenje određenih dilema između poslodavaca i sindikata, ali je očigledno da su njihovi međusobni odnosi previše opterećeni, previše komplikovani, čak i previše kontaminirani nekim njihovim ličnim stvarima, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada spremna da okupi socijalne partnere, da priča o Zakonu o radu i svakom drugom zakonu koji bi, eventualno, trebalo da se nađe u parlamentarnoj proceduri.

Na pitanje šta je sa takozvanim ruskim kreditom, Cvijanovićeva je rekla da je ruski kredit davno ispregovaran i da će biti povučen kada o tome bude donesena odluka.

SITUACIЈU U "KOSMOSU" DODATNO KOMPLIKUЈE PODЈELA SINDIKATA

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da situaciju u banjalučkom preduzeću "Kosmos" dodatno komplikuje to što su radnici podijeljeni u dva sindikata, od kojih jedan podržava nastavak proizvodnje znajući da je to i uslov poslovnih partnera, a drugi na drugačiji način traži svoja prava.

Ona je naglasila da je Vlada obezbjeđivala i obezbjeđivaće podršku radnicima, ali da bi situacija bila mnogo jednostavnija da su radnici jedinstveniji, a Vlada znala na koji način i s kim da pregovara.

- Apsolutno sam na strani radnika, ali ova situacija će zahtijevati i jedan period u kojem ćemo se morati zabaviti pitanjem `Kosmosa` na drugačiji način. Mi jesmo obezbjeđivali i obezbjeđivaćemo podršku radnicima, ali isto tako će nadležni organi ispitivati sve ono na šta oni jesu ukazivali, bilo kada je riječ o nepravilnostima ili krivičnim radnjama", rekla je Cvijanovićema.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je jedan od sindikata "Kosmosa" koji je u štrajku dobio pismo podrške jedne međunardne sindikalne organizacije Cvijanovićeva je rekla da je sasvim logično da sindikati podržavaju jedni druge.

- Јako podržavam sindikalne organizacije i njihovu borbu za prava radnika. Naprosto, mislim da su sindikati važan dio donošenja rješenja i faktor i korektor onog što radi sama vlada, rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje novinara da li je neko iz SNSD-a obećao Vojinu Mitroviću mogućnost da gradi hotel na zemljištu Poljoprivredne škole u Banjaluci Cvijanovićeva je rekla da tako nešto "sad od novinara čuje".