latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:24 | Autor: B92

Kako "Islamska država" kontroliše život do detalja

Ekstremisti ID kontrolišu svaki aspekt života ljudi na teritorijama na kojima vrše prevlast, od vođenja škola do upravljanja fudbalskim timom, piše CNN.
ID - Foto: CNN
IDFoto: CNN

Neki od zvaničnih dokumenata ID pokazuju da ova grupa kontroliše apsolutno sve: od redoslijeda vakcinacija djece, preko metoda pecanja, do različitih sporova na ovoj teritoriji.

ID sebe vidi kao posebnu vladu, posebnu državu, koja djeluje pod posebnim zakonom, iako je ona najpoznatija po svojim “varvarskim aktivnostima“.

Ajmen al-Tamimi, istražitelj koji se bavi Islamskom državom, podijelio je sa reporterima CNN-a neke dokumente koji pokazuju stvarni način života na okupiranim teritorijama.

Prošlog ljeta, borci ID su uspjeli da upadnu u grad Mosul u Iraku. Јednom kada su preuzeli moć, nove vođe ovog grada su željele da pokažu kako mogu da povrate stabilnost i kako se svakodnevni život može nastaviti.

Tako su najprije ponovo otvorili Univerzitet u Mosulu, iako je njegov nastavni plan izmenjen radkalno. Bilo je najavljeno da će predavanja započeti u oktobru.

Neki predmeti bili su ukinuti, učenje o politici i demokratiji, menadžment, turizam i arheologija su zabranjeni.

“Zabrana areheologije nije iznenađenje. Mi sada možemo da vidimo kako ID uništava drevne tvorevine. Oni uništavaju skulpture, pa i drevne gradove zato što doba njihovog nastanka nazivaju “periodom nezanja“. Zabrana hotelskog menadžmenta i turizama u početku zvuči neobično. Ali, nema hotela u ID. Svi su oni zauzeti i zatvoreni, ili su iznajmljeni ili pretvoreni u kuće za stanovanje“, kaže Ajemn al-Tamimi.

Univerzitet u Mosulu i dalje ima iste profesore, ali sada i oni posjećuju različite seanse i uče šta je prihvatljivo za ID, a šta ne.

Zdravstveno odjeljenje ID posjeduje bolnice, namjenjene svima koji su bolesni, ne samo ranjenim borcima, imaju porodilišta i mnoge druge zdravstevene ustanove.

“To je jedna stvar koja pravi razliku između ID i talibana, koji na primjer zabranjuju vakcinisanje. Što se toga tiče, ID nije primitivna. Takođe razlika se vidi i u školstvu, kod talibana je devojčicama zabranjeno školovanje, u ID to nije slučaj. Međutim, njihovo školovanje je ograničeno i mogu se obrazovati dok ne napune 15 godina“, kaže al-Tamimi.

ID je, kako se navodi, i pozanata po tome što brine o okolini, tako da je određen samo poseban način za na primer pecanje.

“Generalno važna stvar vezana za ID je da oni žele da stanovnicima sebe predstave boljim nego što su to bili njihovi prethodnici. Na primer, u Siriji prva stvar koju su uradili je da su spustili cijene hljeba. Na taj način oni osvajaju stanovništvo“, naglašava al-Tamami.

Kako on navodi, fudbal može da se igra, kockanje je zabranjeno, dok bilijar i šah “ne donose korist muslimanima“.

“Oni žele da pokažu da su oni moralni autoritet“, zaključuje al-Tamami.