latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:04 | Autor: SRNA

Zvizdić: Aktiviranje SSP-a važan iskorak na putu evropskih integracija

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da odluka Evropskog savjeta o aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će stupiti na snagu 1. juna, predstavlja značajan iskorak za BiH na putu evropskih integracija.

Ova odluka, ocijenio je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu, podiže odnose između BiH i EU na mnogo konstruktivniji i sadržajniji nivo.

On je naglasio da, aktiviranjem SSP, BiH i EU uspostavljaju istinski i formalan politički dijalog koji će se nizom tijela koja će biti formirana u narednom periodu obavljati u skladu sa dinamikom realizacije Sporazuma. "Ključno tijelo biće savjet za stabilizaciju i pridruživanje koji će biti sastavljen od predstavnika EU i Evropske komisije, te i predstavnika Savjeta ministara BiH", objasnio je Zvizdić.

Navodeći da je odluka o aktiviranju Sporazuma izuzetno bitan momenat za BiH na njenom putu evropskih integracija, predsjedavajući Savjeta ministara ocijenio je da će stupanjem na snagu SSP biti ojačana pozicija BiH u Evropi, a posebno u regionu.

On je istakao da je zadatak BiH da vrlo ozbiljno radi na provođenju SSP.

"Јednim članom Sporazuma obavezali smo se da ćemo ga realizovati u roku od šest godina. Pozivam sve institucije BiH, entiteta i Brčko distrikta, te kompletno društvo i sve građane BiH da zajedno radimo i da to uradimo prije predviđenog roka jer je naš ključni zadatak dobijanje kandidatskog statusa u toku mandata ove vlasti, što otvara novu perspektivu za BiH", rekao je Zvizdić.

ZVIZDIĆ: BiH NEĆE NA "CRNU LISTU"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da BiH sigurno neće dospjeti na "crnu listu" Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca.

"Mi sigurno nećemo doći na `crnu listu` Manivala, jer smo kao Savjet ministara preduzeli potrebne aktivnosti da se to ne desi", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da su formirana nova tijela i imenovani novi ljudi u stalne komitete za rad u institucijama koje su u vezi sa Manivalom.

"Vrlo brzo ćemo u parlamentarnu proceduru uputiti zakon koji je vraćen Savjetu ministara i koji će zadovoljiti sve uslove koji su traženi od BiH", dodao je Zvizdić.

Manival je prošle sedmice donio odluku da BiH uputi na Grupu za reviziju međunarodne saradnje zbog nedovoljnog napretka u usvajanju amandmana na Zakon protiv pranja novca.