latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:21 | Autor: TANЈUG

Skupština Srbije: Prvi put prenos na znakovnom jeziku

Po prvi put građani Srbije mogu da prate sjednicu republičke Skupštine na znakovnom jeziku putem direktnog prenosa na RTS.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Skupština Srbije raspravlja o predloženom zakonu o upotrebi znakovnog jezika.

Skupština Srbije je u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije omogućila praćenje sjednice i na znakovnom jeziku i tako izašla u susret građanima sa tim tipom invaliditeta da prate proces donošenja tog zakonskog prijedloga.

U kabinetu predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković Tanjugu je rečeno da će i amandmansku raspravu o tom zakonskom prijedlogu, koja se očekuje u utorak, 28. aprila, biti prenošena sa znakovnim jezikom.

Nova zakonska rješenja pred poslanicima braniće“ ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je rekao da u Srbiji živi 20.000 gluvih i 30.000 nagluvih i da je donošenje zakona način da se osobe sa invaliditetom uključe u društvo.

On je rekao i da do sada država nije imala vremena, interesovanja i potrebe da uredi tu materiju.

"Ne možemo se izboriti sa svakim hendikepom, ali sa nepravdom i diskriminacijom možemo i ovo je način", poručio je Vulin i dodao da se predložena rješenja već primjenjuju u 81 lokalnoj samoupravi.

Paralelno sa tim, poslanici debatuju i o izmjenama Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti.