latinica  ћирилица
22/04/2015 |  14:31 | Autor: TANЈUG

Zašto toliko dugujemo Tesli i kako da mu se odužimo

U Domu omladine Beograda u subotu, 25. aprila prof. dr Majkl Pravica održaće predavanje "Zašto toliko dugujemo Tesli i kako možemo da mu se odužimo?", koje će pratiti diskusija o Teslinim doprinosima modernom društvu.

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih genija čovječanstva. Više nego bilo ko drugi, ovaj čovjek je zaslužan za postojanje sveopšte tehnologije koju koristimo danas, navodi se u saopštenju DOB-a. Bio je praotac 20. vijeka i godina koje će uslijediti, a mnogi od njegovih originalnih izuma kao što su radio, alternativna struja, stvaranje hidrolektrične energije i Teslin kalem se koriste i danas, a veoma su malo modifikovani.

Mnogi od njegovih drugih izuma (kao što su turbina bez sječiva ili uređaji na daljinsko upravljanje) su postali popularni tek nakon njegove smrti. Diskusija će se fokusirati na život i vrijeme u kome je živio Nikola Tesla, na neke od njegovih najvećih izuma i kako su ti izumi uticali na nas. Biće riječi i o njegovim nadama za budućnost čovječanstva i kako mu se odužiti za neprocjenjivi doprinos.

Pravica je vanredni profesor fizike na Univerzitetu u Nevadi i član HiPSEC-a. Doktorirao je eksperimentalnu fiziku kondenzovane materije na Harvard univerzitetu 1998. godine.

U svojim studijama fokusirao se na istraživanje materije u ekstremnim uslovima velikog pritiska, visoke temperature i velikog protoka zračenja. Razvio je novo polje nauke koje naziva korisnom teškom rendgen hemijom. Razvio je i izveo eksperimente za proučavanje ugljovodonika i energetskih materijala pod pristiskom koristeći Ramanov spektroskop i druge opričke spetroskope.

Izvodio je i mnoge druge eksperimente koji se tiču zračenja i materije izložene velikom pristiku i visokoj temperaturi. Rođen je u Čikagu 1966. godine, a porijeklom je iz Trebinja.